Український ринок акцій в четвер продовжив помірне падіння при низькій активності торгів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій в четвер продовжив помірне падіння при низькій активності торгів

Фондовий ринок
137
Провідні українські фондові біржі в четвер закрилися в "червоній зоні" услід за західними майданчиками і негативним відкриттям торгів в США, при цьому активність на вітчизняному ринку - нижче середньої. За підсумками торгівельної сесії індекс "Української біржі" (УБ) знизився на 0,99% - до 2065,25 пункту, індекс ПФТС - на 1,18%, до 830,91 пункту.
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" портфельний керівник інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Максим Слобідський, незважаючи на позитивну макроекономічну статистику із США в четвер, світові ринки залишаються під тиском побоювань інвесторів, що криза, що продовжується в єврозоні, виллється в сповільнення темпів зростання світової економіки.
Настрої американських інвесторів затьмарили заяви в середу ввечері чиновників ФРС, які висловили побоювання з приводу відновлення американської економіки.
В той же час, за даними із США в четвер, кількість первинних заявок на допомогу з безробіття виявилася кращою за прогнози аналітиків, також як і дані щодо замовлень на товари тривалого користування в США.
В той же час торги в США відкрилися в "мінусі", через годину після відкриття індекс Dow Jones знизився на 0,52% з акціями фінансового сектора в лідерах падіння.
Торги на західноєвропейських майданчиках на момент закриття українських бірж також проходили в "червоній зоні": англійський індекс FTSE100 впав на 0,82%. При цьому найбільш слабку динаміку на європейських майданчиках демонстрували компанії гірничодобувного і фінансового секторів.
На УБ в четвер подешевшали більшість ліквідних акцій на 0,5-3%.
Як відзначив аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин, незважаючи на негативний зовнішній фон, істотного розпродажу на українському ринку не спостерігалося: інвестори не квапилися активно грати на пониження услід за західноєвропейськими фондовими майданчиками.
Виняток становили акції металургійних компаній, які активно розпродавалися після спекулятивного зростання з початку поточного тижня: акції "Азовсталі" подешевшали на 3,14%, Єнакіївського метзаводу - на 3,24%, Алчевського меткомбінату - на 0,91%.
Лідерами падіння цього дня стали акції Дніпровського меткомбінату ім. Дзержинського (-7,69%), "Богдан Моторс" (-6,46%) і шахти "Комсомолець Донбасу" (-5,47%).
В позитивній зоні закрилися акції Алчевського коксохіму (+2,21%), Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча (+2,06%), Харцизького трубного заводу (+1,01%), які не відіграли американський негатив зважаючи на призупинення торгів о 15:00 кч, а також АвтоКрАЗу (+0,55%) і "Луганськтепловозу" (+0,35%).
Відносно непогано трималися котирування акцій енергетичних компаній: "Західенерго" (-0,19%), "Центренерго" (-1,37%) і "Донбасенерго" (-0,71%).
Обсяг торгів акціями на УБ цього дня склав 72 млн грн.
На ПФТС в четвер з акціями були укладені угоди на суму 18,3 млн грн.
Як прогнозує Іванишин, в п'ятницю негативний тренд на вітчизняному ринку збережеться. За його словами, світові фінансові ринки як і раніше перебуватимуть під тиском побоювань довкола відновлення американської економіки і можливих наслідків для світової економіки через плани європейських держав щодо скорочення дефіциту бюджету.
Як відзначив аналітик, увага вітчизняних інвесторів в п'ятницю буде націлена на зовнішню кон'юнктуру зважаючи на відсутність внутрішніх інвестиційних ідей. При цьому ключовою статистикою для ринку виступлять дані по ВВП і індексу споживчої довіри в США, які будуть оприлюднені в другій половині дня. Крім того, в п'ятницю відбудеться саміт "великої вісімки", проте маловірогідно, що новини звідти заспокоять світові фінансові ринки, вважає аналітик.
"Ситуація на ринку залишається досить невизначеною. Низька ліквідність в літні місяці не дозволяє ринку показувати істотні рухи. Технічні рівні знаходяться на 2000 пунктах і наступний рівень - 2170 пунктів (індекс УБ). У даному каналі ринок може знаходитися достатньо довго", - прогнозує інвестиційний консультант інвесткомпанії "Драгон Капітал" Руслан Балабан.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас