Україна та EFTA підписали угоду про зону вільної торгівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна та EFTA підписали угоду про зону вільної торгівлі

Казна та Політика
512
Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко підписав у Рейк'явіку "Угоду про вільну торгівлю" з Європейською асоціацією вільної торгівлі (EFTA). Міністр підписав і три двосторонні договори про співпрацю у галузі сільського господарства з Ісландією, Норвегією і Швейцарією, передає радіо "Свобода".
Як повідомив напередодні речник глави МЗС Олег Волошин, договір з Асоціацією "сприятиме просуванню продукції українських експортерів на ринки держав-членів EFTA та збільшенню обсягу інвестицій в економіку України".
"Для України - це перша Угода про вільну торгівлю після приєднання нашої країни до Світової організації торгівлі в 2008 р., а її укладення є одним з важливих здобутків нашого членства в цій організації", - нагадав Волошин.
На думку експертів Міністерства закордонних справ та економіки України, угода про вільну торгівлю "Україна - EFTA" зміцнить переговорну позицію України при підготовці до укладення Угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС.
Нагадаємо, 27 травня віце-прем'єр з економіки Сергій Тігіпко заявив, що угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом буде підписано до кінця 2010 р.
"Це нам украй необхідно для того, щоб дати для українських виробників додатковий вихід на зовнішні ринки. В світлі цієї стратегії ми маємо намір підписати угоду про зону вільної торгівлі з країнами EFTA, а потім - з Туреччиною", - сказав віце-прем'єр.
Тігіпко підкреслив, що всі важливі законопроекти, зокрема, проект закону про державні закупівлі і про ринок газу, проходять обов'язкове узгодження з Єврокомісією.
EFTA є зоною вільної торгівлі, яка об'єднує митні території чотирьох європейських країн, які не вступили до Європейського Союзу, зокрема, Республіки Ісландія, Князівства Ліхтенштейн, Королівства Норвегії та Швейцарської Конфедерації. Утворена 1960 р. з ініціативи Великобританії як альтернатива тодішній Європейській економічній спільноті. Зона вільної торгівлі забезпечує країнам-членам режим вільної торгівлі товарами та послугами, а також гарантує вільний рух капіталів та фізичних осіб. Три країни-члени EFTA, зокрема, Ісландія, Ліхтенштейн та Норвегія входять до Європейського економічного простору (ЄЕП), угода про створення якого була укладена у травні 1992 р. ЄЕП об'єднує ринки 27-ми країн-членів ЄС та 3-х країн-членів EFTA у спільний ринок обсягом близько 490 млн споживачів, що робить його найбільшим регіональним інтеграційним об'єднанням у світі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас