НБУ відкоректував регламент ліквідації банків і підстави для відкликання банківської ліцензії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ відкоректував регламент ліквідації банків і підстави для відкликання банківської ліцензії

Казна та Політика
535
Національний банк України (НБУ) затвердив зміни до положення про застосування заходів впливу до банків, відкоректувавши регламент ліквідації банків і підстави для відкликання банківської ліцензії.
Це закріплено постановою НБУ №160 від 31 березня 2010 року. Міністерство юстиції зареєструвало документ 16 червня (№395/17690), нормативний акт набирає чинності через 10 днів після держреєстрації.
Згідно з постановою, текст якої має в своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна", зміни затверджені з метою підвищення ефективності ліквідаційної процедури.
"Нацбанк відкликає банківську ліцензію у відповідності с п. 3 ст. 20 закону про банки в разі недотримання банком нормативу адекватності регулятивного капіталу/платоспроможності, встановленого НБУ, і зниження його значення до рівня нижче 3%", - йдеться в документі.
Згідно з відзначеним пунктом закону про банківську діяльність, НБУ наділений правом відкликати банківську ліцензію в разі настання неплатоспроможності банку або за значної втрати кредитно-фінансовою установою своїх активів.
При цьому чинна редакція положення про застосування заходів впливу до банків трактує неплатоспроможність банку як зменшення його показника адекватності регулятивного капіталу до однієї третьої від нормативного значення. Норматив адекватності регулятивного капіталу встановлений на рівні не менше 10%.
Як повідомлялося, фінансова криза зумовила отримання українськими банками в 2009 році рекордного збитку на рівні 31,5 млрд грн. При цьому річні збитки в розмірі понад 50% від статутного капіталу отримали відразу декілька банків з групи найбільших, хоча це не призвело до відкликання у них банківської ліцензії.
Нацбанк також змінив свої вимоги до ліквідаторів банків, зокрема, передбачивши можливість призначати на цю посаду осіб, які раніше працювали тимчасовими адміністраторами в цих фінустановах.
Крім того, якщо чинне положення забороняє призначати ліквідаторами осіб, які у минулому були керівниками банків, що ліквідуються, то нова редакція передбачає заборону на таке призначення осіб, які керували банками на час прийняття рішення про їх ліквідацію.
Як повідомлялося, станом на початок червня-2010 в стані ліквідації перебували 18 банків. Крім того, у восьми банках працювала тимчасова адміністрація Нацбанку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас