Влітку надходження валюти в Україну зменшиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влітку надходження валюти в Україну зменшиться

Валюта
1114
Платіжний баланс як і раніше позитивний. Але в перспективі двох-трьох місяців можливе скорочення припливу валюти з-за кордону. Причини - погіршення кон'юнктури на світових ринках і зростання боргів українських підприємств із товарних кредитів.
За даними НБУ, за перші п'ять місяців 2010 р. профіцит платіжного балансу склав $1,6 млрд. грн. Торік баланс за цей самий період був негативним (-$6,5 млрд. грн.).
Різке поліпшення стану платіжного балансу спостерігається з березня-квітня, хоча ще в першому кварталі цього року платіжний баланс був негативним. Основні причини поліпшення показника - різке зростання цін на металопродукцію в квітні, а також загальне поліпшення ситуації на світових товарних ринках, що посприяло припливу валюти з-за кордону.
В травні ситуація з платіжним балансом в принципі не змінилась. Обсяги експорту були на колишньому рівні, імпорту - трохи зменшилися (в основному за рахунок сезонного чинника). Як результат - позитивний поточний рахунок платіжного балансу.
Фінансовий рахунок (іноземні кредити, інвестиції і ін.) також в плюсі: +$1,3 млрд. з початку року. Третій місяць поспіль зменшується обсяг готівки поза банківським сектором: українські громадяни несуть гроші в банки.
Втім, в останньому нацбанківському звіті про стан платіжного балансу між рядків читаються сумні прогнози. По-перше, за інформацією НБУ, на сьогодні далеко не весь імпорт сплачений: сума фактичного імпорту перевищує обсяг платежів із укладених контрактів. Звідси різке зростання обсягу торговельних кредитів, отриманих українськими компаніями. Рано чи пізно за імпорт доведеться розплатитися, а це призведе до відпливу капіталу з країни.
По-друге, інвестиції надходять до країни досить повільно: лише $382 млн. в травні за практично повної відсутності прямих іноземних інвестицій в банківський сектор (адже до кризи фінансова галузь була основним одержувачем ПІІ). З початку року до України прийшло лише $1,5 млрд ПІІ, хоча ще рік тому, в розпал кризи, надходження були набагато більшими.
Прикметно, що показник rollover (рефінансування виданих позик) для корпоративного сектора, включаючи банки, в травні складав 93%. Це означає, що іноземні кредитори охоче видавали кредити нашим банкам і компаніям. А ось урядові борги в травні абсолютно не перекривалися кредитними надходженнями з-за кордону: схоже, інвестори тимчасово відклали капіталовкладення до України.
За прогнозами аналітиків, в найближчих кілька місяців можливе короткочасне погіршення стану платіжного балансу, у тому числі через погіршення кон'юнктури на світових металургійних ринках. У травні ціни на метал різко впали: якщо в травні квадратна заготівка продавалася приблизно по $580/т, то в 20-х числах червня - по $430/т. Експортні контракти на постачання метпродукції укладаються за місяць-два, тобто в червні-липні металурги відправлятимуть метал за кордон якраз за обвальними травневими цінами. А це негативно позначиться на надходженні валютної виручки до України.
"Зараз надходження прямих іноземних інвестицій до України досить слабке, і навряд чи щось зміниться у другому півріччі. Істотно збільшити обсяг ПІІ могла б приватизація "Укртелекому", але сумнівно, що вона відбудеться цього року", - говорить аналітик ДІК "БГ Капітал" Віталій Ваврищук.
Втім, за підсумками року чистий приплив капіталу до України все-таки буде позитивним. "У корпоративний сектор надходить чималий обсяг боргового капіталу - власники крупних компаній повертають гроші з офшорів", - зазначає Віталій Ваврищук. Аналітик не виключає, що до кінця року українські олігархи продовжать заводити капітал до країни.
Нещодавно глава НБУ Володимир Стельмах заявив, що допускає подальше зміцнення курсу гривні відносно основних світових валют. Як не дивно, з прогнозами чиновника згодні аналітики. "Цього року уряд України напевно отримає ще не один іноземний кредит. Отже надходження валюти до країни в будь-якому разі залишиться стабільним", - не сумнівається Віталій Ваврищук.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас