"Ъ": Київ знайшов шлях до збагачення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Київ знайшов шлях до збагачення

Казна та Політика
3802
В київській муніципальній газеті "Хрещатик" вчора було опубліковано бюджет столиці на 2010 рік, підписаний головою Київської міської держадміністрації Леонідом Черновецьким. Таким чином, основний фінансовий документ столиці, прийнятий Київрадою 14 травня (фракції БЮТ і блоку Кличка не брали участы в голосуванні), набув чинності.
Проектом документа передбачалося, що прибуткова частина бюджету складе 14,65 млрд грн. У ньому зменшувались витрати на капітальне будівництво і фінансування сфери житлово-комунального господарства (ЖКГ), а також не враховувалися витрати на компенсацію комунальним підприємствам Києва різниці між тарифами, що діяли і економічно обгрунтованими, на послуги ЖКГ.
Зміни до проекту вносилися комісією Київради з питань бюджету в день голосування - при цьому ніхто із членів комісії не повідомив, що саме змінилося. В опублікованому вчора документі прибуткова частина збільшена на 1,4 млрд грн. і тепер становить 16,05 млрд грн. Її передбачається підвищити за рахунок продажу землі і нематеріальних активів - з 0,91 до 1,5 млрд грн., а також "інших надходжень" - з 7,5 до 594 млн грн. Що саме слід вважати "іншими надходженнями", в документі не вказано.
На відміну від проекту, опублікований варіант передбачає зростання витрат на будівництво, транспорт і ЖКГ. Витрати в будівельній сфері збільшено з 0,85 до 1,4 млрд грн. Зокрема, 223 млн грн. виділено на будівництво метрополітену - замість запланованих раніше 53,8 млн грн. Майже на 200 млн грн. зросли витрати на транспорт, що склали 652 млн грн. Майже третина транспортного бюджету - 210,7 млн грн. - складають кошти, передбачені на виплату підприємствам компенсацій за пільговий проїзд киян. Витрати на житлово-комунальне господарство збільшено з 382 до 757 млн грн. При цьому 321 млн грн. із цієї суми піде на дотації у сфері ЖКГ, на що в первинному варіанті виділялося лише 19 млн грн.
Представники опозиційних фракцій Київради прогнозують, що бюджет 2010 року не буде виконаний як мінімум на 25%. "Навіть його попередній варіант був нереальним. Тепер планується збільшити надходження від продажу землі, за рахунок чого торік місто отримало лише 470 млн грн.", - заявив член комісії Київради з питань бюджету Сергій Мельник (БЮТ). Він також зазначив, що в документі не враховано 2 млрд грн. компенсації різниці між тарифами, що діють і економічно обгрунтованими, на послуги ЖКГ, які "однозначно будуть узяті містом в кредит за дорученням уряду". "З таким бюджетом на початок 2011 року сукупний борг столиці складатиме половину річного бюджету. Влада заганяє Київ у боргову прірву", - вважає пан Мірошник.
Депутати, які підтримали бюджет 14 травня, упевнені в його виконання. "Невиконання бюджету-2009 і песимізм при підготовці первинного проекту на 2010 рік були викликані відносинамии київської влади з Кабінетом міністрів в 2009 році. Тоді уряд через політичні амбіції його керівництва перешкоджав розвитку столиці", - вважає голова фракції "Громадський актив Києва" Олександр Пабат. На його думку, після призначення Олександра Попова першим заступником голови Київської міськдержадміністрації характер відносин Кабміну і столичної мерії кардинально зміниться. "Я бачу інтерес державної влади до економіки Києва, бачу її стратегію і відповідального за її реалізацію", - пояснив пан Пабат.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас