Іспанія реформує ринок праці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія реформує ринок праці

Казна та Політика
386
Парламент Іспанії схвалив реформу ринку праці, щоб скоротити рекордний рівень безробіття, який в даний час складає близько 20% працездатних громадян. "Ми хотіли б скоротити для роботодавців витрати при звільненні, але при цьому не ущемляти права трудящих", - охарактеризував реформу прем'єр-міністр Іспанії Хосе Луїс Родрігес Сапатеро.
Закон набере чинності в найближчий четвер. Витрати уряду Іспанії у зв'язку зі змінами трудового законодавства оцінюються більш ніж в EUR700 млн. до 2012 р.
В даний час серед безробітних числиться кожен п'ятий працівник в Іспанії. Згідно з даними газети El Pais, соціальна підтримка непрацюючих обходиться бюджету Іспанії в EUR40 млрд., що складає близько 3,9% ВВП країни. За даними міністра праці Іспанії Селестіно Корбача, 14 млн. іспанських працівників належать до "постійно" зайнятих, тоді як ще 7 млн. є тимчасовими працівниками, які або працюють за тимчасовими контрактами, або сидять без діла.
Близько третини всіх працівників в Іспанії на початку економічної кризи були працевлаштовані за ненадійними короткостроковими контрактами, які дозволяли роботодавцям легко і дешево їх звільняти. В той же час ті іспанські працівники, які працювали за тривалими контрактами, вважалися одними з найзахищеніших в Європі: в разі їх звільнення роботодавці мали оплачувати 45 днів за кожен рік роботи. Завищені обсяги допомоги із звільнення називаються головною причиною того, що роботодавці не прагнуть створювати нові робочі місця - особливо в умовах кризи.
Найбільш непопулярне положення реформи ринку праці Іспанії передбачає скорочення майже на третину допомоги для працівників компаній і підприємств, що звільняються. Якщо раніше обсяг вихідної допомоги для працівників, що звільняються, визначався в Іспанії з розрахунку оплати 45 робочих днів за кожен рік, що вони пропрацювали в компанії або на підприємстві, то тепер ця норма була знижена до 33 днів за кожен рік роботи. Уряд розраховує, що оскільки звільнення робітників тепер не вимагатиме від роботодавців великих витрат, це скорочення допомоги має стимулювати прийом на роботу нових працівників.
Зміни в трудовому законодавстві Іспанії також передбачають обмеження використання короткострокових контрактів і виплату бонусів тим компаніям, які наймають безробітних за довгостроковими контрактами. Серед основних пунктів реформи ринку праці - згладжування відмінностей між постійним і тимчасовим трудовим контрактом. На думку уряду Іспанії і роботодавців, існуючий порядок необхідно міняти: розрив у правах дуже великий між тими працівниками, які мають постійний контракт, і тими, які змушені задовольнятися тимчасовою роботою.
Реформа пропонує спеціальні стимули для прийому на роботу молоді, жінок і чоловіків старше 45 років. Окрім того, зміни в трудовому законодавстві дозволять роботодавцям зменшувати робочі години замість того, щоб звільняти працівників, що має стимулювати компанії зберігати робочі місця. Мета реформи - оживити ринок праці в Іспанії, сприяти зайнятості молоді, і, зрештою, економічному зростанню.
Права Народна партія, що перебуває в опозиції, незважаючи на критику уряду, дозволила реформі ринку праці пройти в іспанському парламенті. Депутати від Народної партії утрималася від голосування за реформу, що дозволило схвалити її простою більшістю голосів правлячих в Іспанії соціалістів. "Уряд просуває цю реформу тому, що вона продиктована ринком. Саме ринок - наш кредитор, а також МВФ і Євросоюз", - заявив представник опозиції.
Плани влади Іспанії зустріли різкий опір профспілок, невдоволених тим, що реформа передбачає, серед іншого, значне скорочення допомоги із звільнення. Іспанські профспілки розцінюють реформу ринку праці як новий наступ на права трудящих і стверджують, що під "гнучкістю" - ключовим словом в законопроекті, мається на увазі можливість звільняти працівників без вагомих причин.
Дві провідні профспілки Іспанії заявили, що зроблять все, щоб реформа не пройшла. На 29 вересня намічений загальнонаціональний страйк - перша за шість років правління соціалістів і шоста з 1977 р., коли Іспанія повернулася до демократичної форми правління. "Якщо реформа набере законної сили, буде легше звільняти людей. Вона означає, що б там не говорили, збільшення кількості коротких контрактів в Іспанії. Буде важче вести колективні переговори", - стверджують профспілкові лідери.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас