АМКУ просить оповістити весь список — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ просить оповістити весь список

Казна та Політика
494
"Київенерго" чекає збільшення доходів від постачання тепла і гарячої води, але при цьому не бажає нести відповідальність за якість цих послуг. А законодавство не передбачає порядку обліку тепла, що поставляється населенню.
"Київенерго" є монопольним постачальником електроенергії, тепла і гарячої води в столиці. Тому Антимонопольний комітет відстежує відносини компанії зі споживачами. Контролювати компанію складно: формально постачальниками послуг є житлово-експлуатаційні контори. "У Києві не визначений ні виробник, ні виконавець послуг з опалення і постачання гарячою водою", - заявила напередодні в.о. начальника департаменту з розслідування справ в ПЕК Антимонопольного комітету Тетяна Кулішова.
Примітно, що "Київенерго" не горить бажанням узяти на себе відповідальність за забезпечення теплом киян. "Проблема приналежності ЦТП і виробника гарячої води не така однозначна, як це намагаються представити", - відзначив у коментарі голова правління "Київенерго" Едуард Соколовський.
Керівник компанії відзначив, що жоден нормативний документ не регламентує діяльність послуги під назвою "виробництво гарячої води". Здійснювати такі функції, на думку Соколовського, компанія не може також через відсутність порядку формування тарифу для виробництва гарячої води.
Відсутня і методика розрахунку витрат, яка б дозволила визначити, скільки тепла на центральних теплових пунктах йде на опалення, а скільки на підігрівання води. Все це дає АМКУ підстави стверджувати: тарифоутворення в столиці непрозоре. "60% споживаних послуг з опалення і гарячого водопостачання не підлягають обліку. У зв'язку з цим тарифи на комунальні послуги встановлюються без врахування фактичного розподілу теплоенергії на виробництво гарячої води і опалення і без врахування фактичного обсягу споживання цих послуг", - констатувала Кулішова. Це означає, що за всі втрати неврахованого тепла доводиться платити киянам. При такому підході багато хто вважає за краще не платити, за даними Міністерства житлово-комунального господарства (МінЖКГ) рівень розрахунків за тепло в Києві не перевищує 74%.
Згідно з чинним законодавством, тарифи на централізоване опалення і гаряче водопостачання враховують витрати ТЕЦ і котелень на виробництво тепла, а також витрати на його транспортування. Затверджує тарифи на виробництво теплової енергії для ТЕЦ Національна комісія регулювання електроенергетики, а для теплоелектроцентралей - місцеві органи влади. Держінспекція з контролю за цінами надає висновки про обґрунтованість витрат виробника на виробництво тепла і гарячої води.
АМКУ на початку липня заявляв про відсутність розрахунків, які обґрунтовують необхідність підвищення тарифів. Відтоді нічого не змінилося. В черговий раз комітет змушений нагадати столичній владі про необхідність визначити, нарешті, виконавця послуг, а також затвердити порядок їх надання. Крім того, в антимонопольному відомстві хочуть знати структуру тарифу і куди будуть витрачені додаткові надходження. "КМДА повинна зробити це до встановлення нових тарифів, а не постфактум", - підкреслив глава АМКУ Олексій Костусєв.
Комітет рекомендував МінЖКГ затвердити порядок оприлюднення інформації про вартість житлово-комунальних послуг, а Держінспекції з контролю за цінами - надати розрахунки про економічно обґрунтовані планові витрати виробників.
Тим часом МінЖКГ вважає, що це завдання місцевої влади і виробника. "Питання щодо порядку формування тарифів повинні вирішуватися на основі угод між КМДА і "Київенерго", - заявила головний фахівець департаменту економіки і тарифної політики профільного міністерства Тетяна Яценко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас