"Газпром" виявив посередників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" виявив посередників

Енергетика
960
Жорстка конкуренція на європейському газовому ринку, яка ставить під сумнів плани "Газпрому" з експансії в країнах ЄС, змушує керівництво російської монополії оптимізувати схеми експортних поставок, позбавляючись від посередників. Але, на думку експертів, немає гарантії, що нова стратегія знайде відображення в українсько-російському газовому співробітництві.
"Газпром" прагне підвищити доходи від експортних поставок. Глава "Газпром експорту" Олександр Медведєв оголосив вчора, що холдинг хоче прибрати "надлишкові ланки з ланцюга реалізації газу. Потенціал для цього є", - зазначив він.
Зокрема, за словами Медведєва, зі схеми постачань газу до Болгарії вже виключена дочірня Gazprom Germania. "Тому що вона не давала доданої вартості, тому що купувала і продавала газ в одній точці", - сказав він. Топ-менеджер російської монополії додав, що в схемі постачань газу на експорт є ще кілька компаній, які дісталися "Газпрому" "у спадок із 90-х років" і не приносять додаткової вартості компанії.
Прагнення "Газпрому" оптимізувати фінансові потоки від експорту газу гендиректор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін пояснює конкуренцією на газових ринках, яка "зараз куди більш жорстка, ніж на нафтових". При цьому експерт звернув увагу, що "Газпром" на словах стурбований безпрецедентним підвищенням пропозиції над попитом на європейських ринках, а на ділі прискорює темпи будівництва нових експортних газопроводів, загальна потужність яких перевищує очікуваний приріст європейських потреб у газі в 2020 р.
У перспективі "Газпром" має намір збільшити постачання європейським споживачам. Але зараз компанія змушена знизити прогноз експорту на 2010 р. до 145 млрд. куб. м, хоча в лютому озвучувалася більш оптимістична цифра - 160,8 млрд. куб. м.
Таким чином, прогноз експорту тепер знижено майже на 10%. Враховуючи, що в минулому році "Газпром" прокачав у далеке зарубіжжя 142,88 млрд. куб. м газу, очікується, що за підсумками 2010 р. експорт газу зросте лише на 1,4%. І цей незначний приріст, за прогнозами Олександра Медведєва, дозволить "Газпрому" отримати до $ 45 млрд. експортної виручки.
"Експорт до країн колишнього Радянського Союзу стає більш прибутковим, ніж постачання до далекого зарубіжжя. Виключення становлять безмитні постачання газу до Туреччини газогоном Blue Stream. Нагадаю, що сумарні пільги "Газпрому" на Blue Stream вже перевищили $ 4 млрд., тоді як весь проект коштував $ 3,2 млрд. ", - сказав Михайло Корчемкін. Він також зазначає, що високі доходи "Газпрому" від постачань газу в Україну перешкоджають відновленню вільного транзиту середньоазіатського газу через територію.
"Зараз експорт газу до України приносить "Газпрому" на 50% більше доходів, ніж експорт до Німеччини. Таким чином, цілком можна сказати, що "Газпром" отримує субсидії як від російського бюджету, так і від "Нафтогазу". Навіть у разі встановлення митних зборів, експорт газу в Україну залишиться для "Газпрому" більш вигідним, ніж постачання до більшості країн далекого зарубіжжя ", - підсумував експерт.
Олена Херолд з PFC Energy звернула увагу, що під час кризи "Газпром", як й інші компанії, намагається знайти усі можливі шляхи зменшення витрат і, відповідно, собівартості газу. "Будь-які посередницькі організації збільшують видаткову частину, і важливим фактором є чи створюють вони адекватну додану вартість", - сказала Херолд.
Вона нагадала про епізод в російсько-українських газових відносинах, коли "Газпром" вважав за краще віддавати функції постачання газу до України третім особам. Ключовим моментом для "Газпрому" у відносинах з посередниками, на думку експерта, було забезпечення ними безперебійного транзиту газу через Україну, що й створювало ту саму додаткову вартість. "Оскільки Дмитро Фірташ займався постачанням газу до України з Туркменістану з початку 2000-х, нове керівництво "Газпрому" почало співпрацювати з ним, з підконтрольними йому структурами - спочатку Eural Trans Gas (2001-2004), потім - RosUkrEnergo (2004-2008) .
В даний час, коли після виборів в Україні стало зрозуміло, що відносини між Москвою і Києвом налагодилися, "Газпром" і "Нафтогаз" можуть домовлятися про постачання газу безпосередньо", - сказала пані Херолд. Вона також звернула увагу, що "Газпром" вельми зацікавлений у поліпшенні своєї репутації на Заході, а "створення більш прозорого ланцюжка експорту газу може тільки підвищити імідж компанії".
Втім, як зазначає Михайло Корчемкін, до керівництва "Нафтогазом" зараз повернулася "команда, яка вважає за краще схеми за участю посередників". В архіві новин за 2004 р. на офіційному сайті "Газпрому" є повідомлення, в якому йдеться про підписання Юрієм Бойком, який тоді очолював "Нафтогаз", і главою "Газпрому" Олексієм Міллером угоди, в рамках якої до схеми поставок газу в Україну був включений швейцарський трейдер RosUkrEnergo.
Прем'єр Юлія Тимошенко в 2008 р. домовилася з Володимиром Путіним, який тоді очолював російський уряд, про ліквідацію цього посередника зі схеми газових поставок. Не погодившись з таким розвитком подій, RosUkrEnergo були ініційовані судові розгляди в Стокгольмському арбітражі, який 8 червня виніс рішення, що зобов'язує "Нафтогаз" повернути RosUkrEnergo 11 млрд. куб. м газу, а також передати 1,1 млрд. куб. м газу в якості компенсації.
У Мінпаливенерго вважають, що рішення Стокгольмського арбітражного суду вимагає детального вивчення і правової експертизи Кабміну. До цього, за словами глави Мінпаливенерго Юрія Бойка, переговорів з RosUkrEnergo не буде. Також міністр зазначив, що з боку RosUkrEnergo пропозиції про відстрочку виплати або мирову угоду не надходили.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас