Податок на терміновість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податок на терміновість

Казна та Політика
7000
Українські банкіри пропонують диференціювати ставку податку на дохід від депозитів залежно від терміну дії вкладу. (Нагадаємо, оподаткування депозитів вводиться з 1 січня 2013 р.) Міністерство фінансів і ДПАУ вважають цю ідею раціональною і готові врахувати її при доопрацюванні Податкового кодексу.
Банкіри одноголосно підтримують ідею введення податку на доходи по депозитах. "Дві третини доходів будь-якого банку йдуть на виплату відсотків по вкладах і вирушають в офшорну діру, оскільки ці грошові кошти потім не оподатковуються, - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.- Податок вводити треба, і обговорювати тут нічого". На його думку, жодного відтоку коштів з банківської системи через введення податку не станеться.
"Якщо людина отримує ставку по депозиту на рівні 20% річних, то податкова виплата складе всього 1% річних, а ефективна прибутковість вкладу - 19%. Потрібно бути повним ідіотом, щоб відмовитися від такої прибутковості", - сказав він. Крім того, на думку банкіра, якщо вкладник навіть забере гроші з депозиту і віднесе, наприклад, в інвестфонд, в результаті гроші все одно, так чи інакше, залишаться в банківській системі. "Нашкодити банківській системі може лише паніка, коли гроші масово витікають в матраци", - вважає він.
Примітно, що деякі банкіри не проти того, щоб норму ввели вже в нинішньому році: "Ще рік тому гроші стали повертатися в банки, і цей процес вже нічим не зупинити", - говорить голова правління банку "Старокиївський" Юрій Єрьоменко.
На думку глави наглядової ради "Платинум Банку" Юрія Блащука, ставка податку на дохід від депозиту має залежати від терміну вкладу - чим довші гроші, тим нижчий податок. "Той, хто більше ризикує, вкладаючи гроші в банк на триваліший термін, отримує в результаті податкову пільгу. Це нормально", - говорить Борис Тимонькін.
Другий критерій застосування різних ставок - валюта депозиту. "Однакова ставка податку на дохід від депозиту в гривні і у валюті не зовсім справедлива, враховуючи інфляційний чинник. Вкладник може отримати негативну прибутковість (по валютному депозиту.- Ред.)",- пояснює Юрій Блащук.
Заступник глави ДПАУ Сергій Лєкарь також вважає, що диференціація податкової ставки залежно від терміну дії депозитного договору - ділова думка. Проте він не згоден з ідеєю застосування різних ставок до депозитів у різних валютах. На його думку, це призведе до штучного обмеження вибору для вкладника, що суперечить Конституції. Тим більше що даний механізм все одно не врятує економіку від доларизації, погоджується заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко. "Ми повинні розглядати інвестиційну політику в цілому, а це (введення податку на депозити) буде лише один з елементів. Якщо вона буде розбалансована, то, які б методи ми не застосовували для залучення гривні, долара або євро, (зростання) інвестицій все одно не буде", - вважає вона.
Тетяна Єфименко не готова спрогнозувати обсяги додаткових надходжень до бюджету після введення податку на банківські вклади. "Потрібно спрогнозувати стан економіки на 2013 р., а ми зараз зайняті 2011-м", - віджартувалася вона. За оцінками банкірів, додаткові надходження можуть скласти близько 1% від загального обсягу депозитів у банківській системі.
Основна складність, з якою зіткнуться банки після введення податку, - його адміністрування. На думку Бориса Тимонькіна, сплата банками консолідованого податку від загальної суми відсотків по депозитах є "найбільш спокійним способом", тому що банки не зацікавлені занижувати цю цифру. А ось якщо доведеться робити цю роботу по кожному вкладнику, тобто реєстровим способом, - "це рулони паперу, це автоматизація, це розкриття інформації, нікому не потрібне, навіть податковій".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас