ЄС може ввести штраф для країн-порушниць стабільності у вигляді податку із держоблігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС може ввести штраф для країн-порушниць стабільності у вигляді податку із держоблігацій

Фондовий ринок
158
Країни Європейського союзу обговорюють можливість введення спеціального штрафу за недотримання бюджетної дисципліни у вигляді особливого збору з держоблігацій, що випускаються державами-"порушницями".
В проекті документу, який надійде на обговорення фахівців економічних відомств в середу і буде розглянутий міністрами фінансів 27 членів ЄС 12 липня, міститься пропозиція про введення "збору у формі заздалегідь визначеного відсотка з будь-якого випуску державних боргових зобов'язань", повідомило агентство Bloomberg.
Кошти блокуватимуться на спеціалізованому рахунку і списуватимуться в разі, якщо обсяг боргових зобов'язань не повернеться до норми через певний час.
Таким чином, вперше за більш ніж 11-річну історію єврозони за порушення Маастріхтських угод може бути передбачене реальне покарання.
В теперішній час 10 з 16 країн зони євро порушують домовленості, оскільки їх держборг перевищує встановлений угодами поріг в 60%. До групи порушників входить і найбільша економіка єврозони - Німеччина, держборг якої в даний час становить близько 66% ВВП.
При цьому німецькі держоблігації вважаються найнадійнішими, прибутковість десятирічних держоблігацій ФРН становить всього 2,68%. Водночас прибутковість держпаперів Іспанії, розмір боргу якої знаходиться на рівні 53,2%, перевищує прибутковість німецьких паперів з аналогічним терміном обігу більш ніж на 180 базисних пунктів.
"Лідером" за об'ємом державних боргових зобов'язання є Італія з показником в 115,8% ВВП.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас