"Ъ": Кабмін передоручає перевірки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кабмін передоручає перевірки

Казна та Політика
594
Кабінет міністрів має намір залучити аудитора з великої четвірки - Ernst & Young, Deloitte & Touch, KPMG, PricewaterhouseCoopers - для перевірки діяльності державних банків, заявив голова адміністрації президента Сергій Льовочкін. "Зараз уряд у стадії підписання контракту з крупною аудиторською компанією на аудит держбанків", - сказав чиновник в ефірі телеканалу ТВi.
Варто зазначити, що аудит банків, що належать уряду на 100%, вже давно проводять компанії великої четвірки. Звіт Ощадбанку за 2009 рік підписаний компанією Deloitte & Touch, а Укрексімбанку - Ernst & Young. Проте крупні гравці не перевіряли звітність установ, націоналізованих в липні минулого року. Укргазбанк останні два роки аудіювався ТОВ "Грант Торнтон Україна". Банк "Київ" в 2008 році перевірявся приватною компанією "Аудит України", а в 2009 році - ТОВ "Інтер-аудит". Звіт Родовід Банку за 2008 рік підтвердила компанія Baker Tilly Ukraine, а за 2009-й - ТОВ "Консультант". При цьому перевірки витрати бюджетних коштів в цих банках за останній рік проводили всі профільні держвідомства: Мінфін, ГоловКРУ, ДПАУ, Нацбанк, МВС, СБУ і Генпрокуратура.
В "Грант Торнтон Україна" заявили, що не знають, чому Кабмін не довіряє їх аудиту. "Держава володіє банком, і у власника є право змінити аудитора", - зазначило джерело в компанії. У "Інтер-аудиті" заявили, що директора компанії немає на робочому місці, а в Baker Tilly Ukraine відмовилися від коментарів через умови конфіденційності роботи з клієнтами. В "Аудиті України" і "Консультантові" на дзвінки не відповідали.
Заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак говорить, що компанія Grant Thornton - п'ята в світі - здійснювала зовнішній аудит установи за національними стандартами останні п'ять років. При цьому банк працював і з крупними аудиторами. "Перед рекапіталізацією due diligence банку здійснила компанія PricewaterhouseCoopers. Торік компанія Deloitte провела наш аудит за міжнародними стандартами, а в цьому такий самий аудит проводить Ernst & Young", - сказав пан Шлапак.
В банку "Київ" роботу з невеликими аудиторами пояснюють рішенням тимчасового адміністратора. "В даний час Deloitte завершує перевірку діяльності банку за 2009 рік і в найближчі декілька днів надасть висновок про підтвердження річної звітності банку за міжнародними стандартами", - повідомила головний бухгалтер банку "Київ" Людмила Симоненко. У Родовід Банку від коментарів відмовилися.
Як зазначає голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук, послуги крупних аудиторів обходяться в 200-300 тис. грн. "Перевірка невеликими компаніями коштує в два-три рази менше. Вірогідно, звіти аудиторів не повинні відрізнятися, оскільки діють однакові стандарти і вимоги, але дуже багато що залежить від професіоналізму фахівців", - говорить він. За словами заступника голови правління одного з крупних банків, з невеликими компаніями легко домовитися про лояльніший аудит. "Кабмін чекає підтвердження аудиту, оскільки є багато спекуляцій, наприклад про можливість домовленостей, і їх потрібно зняти", - вважає пан Гриджук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас