"Ъ": Підприємства ЖКГ звільнять від сплати штрафів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Підприємства ЖКГ звільнять від сплати штрафів

Енергетика
455
Міністерство з питаннях житлово-комунального господарства оприлюднило проект закону про введення мораторію на штрафи за невчасне виконання комунальними підприємствами зобов'язань перед енергопостачальниками. Від сплати пені пропонується звільнити виробників теплової енергії, підприємства водо- і теплопостачання і компанії, що містять прибудинкові території. Списанню підлягають і нараховані штрафи. За ст. 625 Цивільного кодексу, за невиконання грошових зобов'язань боржник зобов'язаний повернути борг з врахуванням індексу інфляції і 3% річних від простроченої суми за весь період заборгованості.
За словами заступника міністра з питань ЖКГ Олександра Мазурчака, закон діятиме, поки існує мораторій на стягнення пені за невчасну оплату споживачами комунальних послуг. "Основна заборгованість за спожиті енергоресурси лежить на теплокомуненерго (ТКЕ). За невиконання зобов'язань перед НАК 'Нафтогаз України' ТКЕ нараховуються серйозні штрафи - зараз їх сума складає 270-300 млн грн., - говорить чиновник.- В той же час споживачі, які не платять за послуги ЖКГ, захищені від санкцій законом. Тому доки мораторій для населення не відмінять, необхідно знизити фінансове навантаження для підприємств галузі". Мораторій на штрафи для споживачів за невчасну оплату послуг ЖКГ діє з 1996 року і буде скасований лише коли держава відшкодує соціальні борги населенню.
За даними ДП "Газ України", на 18 червня рівень розрахунків ТКЕ за спожитий природний газ склав 72%, а борг за минулий опалювальний сезон - 2,7 млрд грн., що на 0,8 млн грн. більше, ніж за опалювальний сезон 2008-2009 років. "Ми звертатимемося до 'Нафтогазу' з проханням офіційно висловити свою позицію. Замість того аби відмінити мораторій для населення, МінЖКГ має намір заохочувати неплатників", - заявило джерело в "Газ України", зазначивши, що при несплаті компаніями нарахованої пені вони звертаються до суду.
Учасники ринку схвалили цю ініціативу. "Нарахування відносно підприємств галузі інколи досягають мільйонних сум. У Чернігові підприємству за декілька опалювальних сезонів нарахували 250 млн грн. штрафу. Підприємство відмовилося платити, в результаті його примушують виплатити борг за рішенням суду", - розповів директор Кіровоградського ТКЕ Володимир Куліков. "За два останні опалювальні сезони нам нарахували близько 0,4-0,5 млн грн. пені. Введення мораторію є справедливим, оскільки основна сума боргу утворюється через невчасну оплату послуг населенням і промисловістю", - повідомив директор Полтавського ТКЕ Леонід Братіков.
Експерти вважають, що введення мораторію знизить фінансове навантаження на підприємства. "Уряд правильно запропонував відмінити механізм, що припинив стимулювати підприємства до своєчасної оплати. Зараз він себе вичерпав, оскільки в кризу підприємствам важко розраховуватися за спожитий газ. Бюджет НАК особливо не постраждає, оскільки сума нарахувань в 300 млн грн. не є для компанії значною", - зазначила виконавчий директор компанії Fluel Alternative Юлія Березовська.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас