Китайський ЦБ підвищив офіційний курс юаня слідом за змінами на ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайський ЦБ підвищив офіційний курс юаня слідом за змінами на ринку

Валюта
516
Народний банк Китаю встановив у вівторок курс юаня до долара на рівні 6,7980 в порівнянні з 6,8275 в понеділок, таким чином, китайська валюта зміцнилася на 0,43%, що відображає зміни, які сталися напередодні на валютному ринку.
"Офіційний курс показує, що тепер він базується на ринковому попиті і пропозиції і більше жорстко не контролюється", - сказав агентству Bloomberg економіст Industrial Bank Co.
"Фіксинг встановлений на рівні вчорашнього закриття ринку, таким чином, як і було обіцяно, тепер вони дають можливість ринковим силам грати велику роль у визначенні вартості юаня", - сказав аналітик Deutsche Bank.
На торгах в понеділок юань зміцнився до 6,7976, тобто на 0,4% з п'ятничних 6,8262, що стало найсильнішою зміною курсу з кінця 2008 року (китайський ЦБ обмежує коливання юаня коридором в 0,5% на день).
Однак вже у вівторок юань знижувався під час торгів до 6,8111, повідомляє агентство Bloomberg.
Досі встановлюваний центральним банком курс не був так прив'язаний до змін на ринку.
В останні два роки ЦБ також практично не допускав на ринку коливань курсу, близьких до 0,5%, як це сталося в понеділок.
Участники ринку були здивовані, коли в понеділок ЦБ не змінив свій офіційний курс, - всупереч суботній заяві про перехід до гнучкішої валютної політики. Після подій вівторка наміри ЦБ стали, проте, зрозумілішими. З врахуванням дій банку у вівторок, трейдери розцінюють наміри Народного банку Китаю як його готовність бачити сильніші коливання на валютному ринку, пише The Wall Street Journal.
Очікування підвищення курсу юаня зросли в понеділок, але залишаються скромними. Згідно з котируваннями ф'ючерсів, ринок чекає його ревальвації на 2,7% протягом 12 місяців (в п'ятницю було 1,8%).
Навіть незначна, за мірками світового валютного ринку, зміна курсу юаня, подія в понеділок, навряд чи означає початок його швидкого зростання до долара. ЦБ дає зрозуміти, що валюта коливатиметься в обох напрямах, а не лише зростатиме, коридор її змін залишається незмінним - 0,5% в обидва боки. Народний банк Китаю в суботу повідомив, що має намір підвищити "гнучкість" обмінного курсу юаня і "зосередитись на віддзеркаленні ринкового попиту з врахуванням кошика валют". Учасники ринку розцінили заяву китайського ЦБ як свідоцтво того, що Пекін відмовляється від введеної два роки тому, на початку кризи, жорсткої прив'язки юаня до долара, і ці чекання у вівторок підтвердилися. З липня 2008 року, коли валютна політика була змінена востаннє, юань знаходився на рівні 6,83 юаня/$1.
У заяві Народного банку також підкреслювалося, що "з урахуванням того, що платіжний баланс Китаю наближається до рівноваги, підстави для значної за масштабом ревальвації курсу юаня відсутні".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас