Україна не буде повертати RUE ні газ, ні гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не буде повертати RUE ні газ, ні гроші

Енергетика
5834
Україна зараз не збирається повертати RosUkrEnergo ні газ, ні гроші.
Про це заявив голова Адміністрації президента Сергій Льовочкін в ефірі програми "Чорне і біле" на телеканалі ТВі.
"Ніяких грошей зараз, і жодного газу Україна повертати не збирається", - сказав він.
"Ми чекаємо офіційних документів із Стокгольмського суду, і після цього уряд України прийматиме рішення про тактику подальших дій", - зазначив Льовочкін.
Як відомо, Стокгольмський арбітражний трибунал 8 червня виніс ухвалу, якою зобов'язав "Нафтогаз" повернути компанії RosUkrEnergo 11 мільярдів кубометрів газу, а також передати їй 1,1 мільярда кубометрів газу як компенсацію.
Крім того, суд зобов'язав "Нафтогаз" сплатити RosUkrEnergo 197 мільйонів доларів за порушення контракту.
Служба безпеки України порушила справу за фактом нанесення збитків державі Україна у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу. У списку свідків у цій справі виявилися всі колишні члени правління НАК.
Коментуючи порушення цієї справи, Льовочкін сказав: "Це буде розслідування не відносно минулої влади, а відносно чиновників, які приймали конкретні рішення, які призвели до того, що зараз ми програли суд".
"Зараз з України, по-перше, піде газ, а, по-друге, я не знаю, чи є в арбітражних рішеннях якісь санкції проти України. Тобто додаткові гроші, які ми в результаті подібного рішення про відбір газу, повинні будемо внести на користь цієї компанії", - зазначив він.
"Це буде прямий фінансовий збиток, оскільки не виконувати рішення усередині України - це могли собі дозволяти раніше деякі чиновники, а рішення міжнародних арбітражних судів - це пряма відповідальної держави", - вважає глава Адміністрації.
"Якщо ці гроші ми повинні будемо платити за чиїмсь рішенням, то цей хтось повинен сидіти у в'язниці. Мені здається, що це нормально", - підкреслив Льовочкін.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас