ООН: Киргизії необхідно більше 70 млн дол. для надання базової допомоги біженцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН: Киргизії необхідно більше 70 млн дол. для надання базової допомоги біженцям

Казна та Політика
132
ООН звернулася до країн-донорів із закликом надати Киргизії, де близько півмільйона людей залишилися без даху над головою, гуманітарну допомогу у розмірі 71 млн дол., передає ВВС.
Координатор надзвичайної допомоги ООН Джон Холмс зустрівся з представниками країн-донорів, членів організації, щоб обговорити питання постачання до Киргизії продуктів харчування, наметів для тимчасового проживання та інших речей першої необхідності. Холмс закликав донорів "оперативно надати щедру допомогу".
У свою чергу, заступник генсека ООН з гуманітарних питань зауважив, що "був приголомшений масштабами насильства і шокований кількістю жертв і постраждалих, підпалами, випадками сексуального насильства, розграбуванням державної та приватної власності і руйнуванням інфраструктури".
У той же час, виступаючи із закликом про екстрену допомоги постраждалим в Центральній Азії, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун зазначив, що на півдні Киргизії - через мародерство, обмеження на пересування і незначні обсяги поставок - гостро відчувається нестача продовольства, питної води, а також спостерігаються перебої з електропостачанням. Він також додав, що в лікарнях закінчуються медичні препарати.
За даними Пан Гі Муна, близько 300 тис. людей опинилися у становищі переміщених осіб на території Киргизії, ще до 100 тис. втекли до Узбекистану, з них близько 80 тис. живуть у таборах біженців.
Нагадаємо, у п'ятницю 18 червня ц.р. Рада ООН з прав людини одноголосно прийняла резолюцію, в якій закликала уряд Киргизії провести "повномасштабне і прозоре розслідування" та покарати відповідальних за недавню спалах міжетнічного насильства.
Відзначимо, Голова тимчасового уряду Киргизії Роза Отунбаева припускає, що кількість загиблих в результаті зіткнень киргизів та узбеків, що почалися 11 червня в Оші, може досягати двох тисяч чоловік (за офіційними даними - близько 200 осіб).
Також відзначимо, що багато етнічних узбеки залишаються в таборах біженців в Узбекистані. Уряд цієї країни просить ООН зробити окрему заяву про забезпечення гуманітарною допомогою цих таборів - притулків більше 75 тис. біженців, Ташкент побоюється, що скоро не зможе надавати допомогу постраждалим.
Нагадаємо, безлади, що спалахнули 11 червня в м.Ош і його передмістях, поширилися і на інші регіони країни. Раніше тимчасовий уряд Киргизії ухвалив рішення ввести надзвичайний стан у місті Джалал-Абад, де ситуація стала дуже напруженою. Влада Киргизії стверджували, що заворушення, які почалися в ніч з 10 на 11 червня, були спровоковані прихильниками поваленого Президента Курманбека Бакієва. Почалися зіткнення між узбецькими і киргизькими громадами в Ошській області, вони переросли в погроми та масові вбивства за національною ознакою.
Тим часом, один з представників Верховного комісаріату ООН у справах біженців висловив припущення, що заворушення в південних регіонах Киргизії могли бути спровоковані "з політичних або кримінальних мотивів".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас