США, підсумки торгів: Індекси зросли за підсумками дня і тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США, підсумки торгів: Індекси зросли за підсумками дня і тижня

Фондовий ринок
134
Торги в США в п'ятницю 18 червня завершилися невеликим зростанням фондових індексів. На ринках дещо знизилися побоювання відносно перспектив європейської економіки.
За підсумками торгів індекс "блакитних фішок" Dow Jones Industrial Average піднявся на 16,70 пункту, або на 0,16%, до 10451 пунктів. Індекс широкого ринку S&P 500 закрився зростанням на 1,48 пункти, або на 0,13%, на відмітці 1118 пунктів. “Високотехнологічний” Nasdaq Composite закрився підвищенням на 2,64 пункту, або на 0,11%, на відмітці 2310 пунктів.
За минулий тиждень індекс Dow Jones Industrial Average виріс на 2,4%, індекс широкого ринку S&P 500 піднявся на 2,4%, а високотехнологічний Nasdaq Composite зміцнився на 3%.
Побоювання довкола ситуації в Європі дещо знизилися. Лідери ЄС погодилися в четвер опублікувати результати випробувань не пізніше другої половини липня, після того, як керівник Банку Іспанії сказав, що він оприлюднить результати тестів іспанських банків прямо зараз, якщо згоди з цього питання так і не буде досягнуто. Ці тести призначені для оцінки того, чи досить сильні баланси банків, аби впоратися з можливим різким погіршенням ситуації в економіці Європи.
Канцлер Німеччині Ангела Меркель заявила в четвер, що публікація стрес-тестів банків всіма країнами Європейського союзу є важливим кроком, направленим на те, аби показати ринкам прагнення до повної прозорості. Меркель додала, що кожна з країн ЄС також добиватиметься введення банківського збору на випадок майбутніх фінансових криз і податку на фінансові операції в тій або іншій формі.
Підтримку ринку продовжував надавати успішний аукціон із розміщення облігацій Іспанії. Минулий в Іспанії аукціон, який виявився успішнішим за прогнози, допоміг стримати побоювання відносно того, що країну затягне в ситуацію, що погіршується по спіралі, подібну до тієї, в якій виявилася Греція. В той же час інвестори як і раніше побоюються надходження нових негативних повідомлень.
Між тим, на ринках відчувається напруженість, пов'язана із ситуацією в Європі.
Два роки після початку банківської кризи фінансові інститути низки країн можуть знов виявитися в складній ситуації. Про це заявив в п'ятницю газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung комісар ЄС із питань конкуренції Хоакін Алмунія. За його словами, труднощі відчувають деякі банки в Греції і Іспанії. Про які саме фінансові інститути йде мова, Алмунія не уточнив.
Не виключено, що уряду Греції доведеться прийняти додаткові заходи в цілях підтримки банків, вважає єврокомісар. Для цього може бути використана частина коштів з пакету фінансової допомоги, виділеної Афінам країнами єврозони. В той же час Алмунія спростував повідомлення, що з'явилися у низці ЗМІ, про те, що Євросоюз готує такий самий пакет для підтримки деяких іспанських банків, що зазнають труднощів. На його думку, для цього досить заходів, прийнятих урядом в Мадриді.
Економічні перспективи Франції украй невизначені, враховуючи потрясіння на європейських ринках суверенних боргів і непростий порядок денний, що стосується реформування податково-бюджетної сфери країни, зазначило комісія Міжнародного валютного фонду (МВФ). Якщо побоювання, що зберігаються, з приводу суверенних ризиків в єврозоні не будуть розвіяні, "вони, ймовірно, як і раніше чинитимуть негативний вплив на активність, впливаючи на банківське кредитування, і пригнічуючи попит у Франції" і в країнах, які є її основними торговельними партнерами, вважають в МВФ.
Порівняно з іншими європейськими країнами, у Франції є істотні обмеження на ринку праці і товарів, які обмежують конкуренцію і зростання.
Сто італійських економістів у відкритому листі попередили, що режим економії, нав'язаний ЄС країнам південної Європи, може підштовхнути регіон до загрози розпаду єврозони.
Автори листа звинувачують керівництво ЄС і провідні уряди в нерозумінні сучасного економічного мислення. Вони зазначають, то окремі країни можуть вийти з фінансового союзу, аби припинити знищення робочих місць.
Кредитне рейтингове агентство Fitch Ratings попередило, що Європейському Центробанку необхідно почати масштабне придбання активів, аби запобігти виходу боргової кризи в Європі з-під контролю.
Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домінік Стросс-Кан заявив, що проблеми в світовій економіці зберігаються, тоді як уряди країн все більше зусиль докладають для вирішення внутрішніх питань і бюджетних проблем, при цьому активність, направлена на реформування фінансового сектора, сповільнюється.
З іншого боку, світові компанії все частіше заявляють про відновлення сприятливого економічного клімату в Європі, не дивлячись на проблеми з бюджетними дефіцитами низки країн континенту. Представники FedEx Express, Texas Instruments Inc., Altera Corp., Mastercard Inc. і ряду інших крупних компаній за останні дні оголосили про те, що споживча активність в регіоні не змінилася на гірше і обсяги торгівлі залишаються на стабільних рівнях.
Інвестори сигналізують, що гірше для регіону може бути вже позаду. Проведене Bank of America Merrill Lynch в червні опитування 207 менеджерів інвестфондів, керівників в сукупності капіталом в $606 млрд., свідчать про поліпшення настроїв в Європі після падіння цього показника в травні.
Американські депозитарні акції BP подорожчали на 0,1%. Financial Times повідомила, що голова ради директорів нафтової компанії ВР Карл-Хенрік Сванберг почав пошук можливих кандидатів на місце нинішнього виконавчого директора компанії Тоні Хейворда. Найбільш вірогідним кандидатом на посаду глави ВР вважається колишній головний керівник російсько-британської нафтової компанії ТНК-bp Роберт Дадлі. З квітня 2009 р. він займав посаду в раді директорів ВР, відповідаючи за діяльність компанії в Північній і Південній Америці, а також в Азії.
Керівництво британської нафтогазової компанії доки не прийняло офіційне рішення про продаж частини своїх активів. Проте напередодні поповзли чутки про можливий продаж ВР своєї частки в компанії "Роснефть". В рамках залучення $20 млрд. до спеціального фонду, який повинен забезпечити виплату компенсацій постраждалим від розлива нафти в Мексиканській затоці, а також очищення акваторії і прибережної зони, BP вже припинила виплату дивідендів акціонерам, скоротила інвестпрограму і збирається продати частину своїх активів на $10 млрд.
Створення компанією ВР спеціального фонду у розмірі $20 млрд., призначених на усунення наслідків розливу нафти в Мексиканській затоці і виплату компенсацій постраждалим, швидше за все, не зупинить хвилю судових позовів (більше 230) проти компанії.
Члени палати представників і сенатори США досягли фінальної стадії обговорення реформи банківського регулювання.
Радикальний перегляд правил фінансового регулювання в США, мабуть, включатиме спірний план, покликаний захистити банки від ризикованих свопових операцій.
Демократи, які контролюють процес ухвалення рішень в сьогоднішньому складі Конгресу, наблизилися до консенсусу відносно елементів плану, які викликали лютий опір з боку банків Уолл-стріт, що стоять перед небезпекою втратити мільярдні прибутки.
Закон вимагатиме від банків ізолювати їх свопові операції в окремі підрозділи, що зажадає від банків залучення нового капіталу і позбавить їх доходів, які вони отримують від операцій на даному ринку.
Ціна на нафту в п'ятницю 18 червня зросла за підсумками дня і тижня завдяки надіям на те, що ситуація в європейській економіці не сильно погана. Липневі ф'ючерси на постачання нафти марки WTI зросли на 0,5% до $77,18 за барель. За тиждень нафта подорожчала на 4,6%.
Ціна на золото в п'ятницю 18 червня поставила новий рекорд. Серпневі ф'ючерси на постачання золота піднялися на 0,8% до $1258,30 за тройську унцію.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас