Мільярдери поділяться з бідними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мільярдери поділяться з бідними

Казна та Політика
895
Засновник Microsoft Біл Гейтс та інвестор Уоррен Баффет запустили кампанію The Giving Pledge, в рамках якої закликають найбагатших людей світу офіційно пообіцяти направити на добродійність хоч би 50% свого статку. Ініціативу вже підтримали мільярдери Елі Брід, Джон Дуерр, Джері Ланфест і Джон Моргрідж.
Організатори найграндіознішої добродійної ініціативи встигли провести декілька десятків зустрічей в неформальній обстановці з американськими товстосумами, схиляючи їх до щедрості. Також вони розіслали листи з петиціями американським мільярдерам із списку Forbes.
Засновники The Giving Pledge, що перекладається як "обітниця дарування", підкреслюють, що не мають наміру наживатися на зібраних грошах. Основна мета цієї ініціативи - не розподіл пожертвувань, як завжди роблять інші добродійні організації, а бажання, щоб багаті люди стали прикладом для інших.
Ця необхідність виникла у зв'язку зі спадом добродійності, що відбувається на тлі кризи. За даними фонду Giving USA, кількість пожертвувань в США зменшилась на 3,6% - до $304 млрд. в 2009 р. проти $315 млрд. в попередньому році. У 2008 р. також було зафіксовано спад на 2%. За твердженням Гейтса і Баффета, за часів рецесії найбагатші люди повинні допомогти тим, хто виявився у скруті.
За словами Мелінди Гейтс, яка займається фондом, в який її чоловік Біл вклав близько $28 млрд., обіцянки мільярдерів поділитися багатствами з тими, хто їх потребує, створять у суспільстві сприятливі очікування і призведуть до формування групи багатих людей, яка даватиме поради із добродійності.
"Я досі неймовірно щасливий прийнятим мною в 2006 р. рішенням - передати 99% (майже $50 млрд.) свого статку до Фонду Біла і Мелінди Гейтс. Тепер із схожим проханням я і фонд пари Гейтс звертаємося до людей, чиє багатство обчислюється мільярдами доларів", - говориться в заклику Баффета.
За його словами, зробити пожертвування мільярдери можуть як під час життя, так і після смерті, внісши відповідний пункт до заповіту. Проте Уоррен Баффет порадив поквапитися, відзначивши, що надмірні багатства можуть стати тягарем.
"Деякі матеріальні речі роблять моє життя приємнішим, але багато інших - ні. Мені подобається володіти дорогим приватним літаком, але володіти півдюжиною будинків було б тягарем. Дуже часто надлишковий багаж власності починає володіти своїм господарем. Для мене зі всіх активів велику цінність окрім здоров'я представляють мої цікаві старі друзі", - поділився міркуваннями Уоррен Баффет.
Першими на його заклик відгукнулися американські філантропи і колекціонери предметів мистецтва Елі Брід і його дружина Едіт. У прес-релізі оргкомітету The Giving Pledge сказано, що вони оголосили про намір перерахувати на добродійність 75% свого статку, що оцінюється в $5,7 млрд. Медіа-магнат Джері Ленфест і його дружина Маргарет вже направили на добродійні цілі більше $800 млн. - близько 65% свого капіталу. Також пожертвування, розміри яких не уточнюються, погодилися зробити венчурний інвестор Джон Дуерр і екс-глава корпорації Cisco Systems Джон Моргрідж.
До закликів Уоррена Баффета про намір витратити велику частину свого капіталу повідомив Девід Рокфеллер, який заповів добродійним організаціям після своєї смерті більше $1 млрд., включаючи внески Музею сучасного мистецтва, Гарвардському університету і Фонду братів Рокфеллерів. Велику частину свого капіталу також пообіцяв пожертвувати фінансист Джордж Сорос.
За підрахунками організаторів "The Giving Pledge", якщо всі мільярдери, що проживають в США, візьмуть участь в ініціативі, загальна сума пожертвувань досягне $600 млрд. Поки активно жертвують свої кошти на добродійність лише 17 американських мільярдерів або 4% від загальної кількості.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас