"Ъ": Укргазбанк втратив альтернативну думку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Укргазбанк втратив альтернативну думку

Казна та Політика
974
Вчора Мінфіну вдалося провести збори акціонерів Укргазбанку, не допустивши на нього міноритаріїв, і заповнити наглядову раду банку своїми представниками. Експерти вважають, що через це конфлікт акціонерів тільки збільшився і банку буде складно умовити міноритаріїв допомогти в ліквідації діри в балансі банку на 6 млрд грн.
Як і пророкував Комерсант-Україна, вчора заступник міністра фінансів Андрій Кравець, який представляв 87,72% акцій уряду в націоналізованому Укргазбанку, зміг провести збори акціонерів. Як й у попередні рази - 28-29 квітня,- у Мінфіну не було реєстру акціонерів, але вчора право власності доводилося за допомогою сертифікатів акцій. Щоб голосування з 35 питань порядку денного пройшло узгоджено, на засідання не були допущені мінори тарні акціонери. Міноритарії говорили, що пропуски в Мінфін, де проходило збори, видавалися із затримкою і їх не встигли зареєструвати.
"Міноритарні акціонери не могли зустрітися із представниками держави до зборів акціонерів, а на самі збори їх навіть не допустили",- заявив співвласник банку Василь Горбаль. За даними агентства Fitch, до рекапіталізації Укргазбанку урядом влітку 2009 року 48% акцій банку контролював нинішній губернатор Львівської області Василь Горбаль, 35% - співвласник тресту "Київміськбуд-1" Олексій Омельяненко.
За даними НБУ, на 1 квітня Укргазбанк займав 16-е місце за активами (14,17 млрд грн) із власним капіталом 1,81 млрд грн і статутним - 5,7 млрд грн, прибуток - 2,4 млн грн. Акціонери змінили наглядову раду банку, призначивши в неї тільки представників Мінфіну. Крім Андрія Кравця, до нього увійшов директор департаменту політики розвитку ринку фінпослуг Володимир Коцюба, в. о. директори департаменту з питань участі держави в рекапіталізації банків Ярослав Матузка, екс-заступник голови правління Державної іпотечної установи Сергій Москаленко, якісь Віктор Кранченко та Олександр Дубровін, а також голова наглядової ради Нацдепозитарію Віктор Івченко, який очолив наглядову раду банку. Жодна із пропонованих міноритаріями кандидатур, серед яких був брат Василя Горбаля - Олег, не були підтримані мажоритарієм.
Першим заступником голови правління став колишній тимчасовий адміністратор установи Олександр Соколов. "Збори голосували не за всі питання, які були на порядку денному",- сказав заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак, відзначивши, що не розглядалася пропозиція міноритаріїв щодо збільшення капіталу. Тому міноритарії готові заперечити дії Мінфіну в Держкомісії з цінних паперів таі фондовому ринку й суді. " Омельяненко очікував такої реакції при проведенні зборів і дав доручення юристам готовити позови",- сказав один з них. Партнер юрфірми DLA Piper Олександр Курдідик вважає, що міноритарії мають шанси визнати збори недійсним: "Якщо їх вимоги були правомірними і не враховані, вони можуть оскаржити прийняття рішень, прийнятих на зборах, і виграти. Але конфлікт вирішений не буде".
За словами джерела в Укргазбанку, колишні власники установи кредитували будівництво і багато будинків залишилися недобудовані: "Кредити видавалися на родинні структури, і в балансі банку виникла діра в 6 млрд грн. Але прямо ці кредити не пов'язані з акціонерами, і, щоб колишні власники дали під них реальні застави, з ними варто домовлятися, чого не зробив Мінфін. Звичайно, колишній податківець, а нині голова банку Анатолій Брезвін жорстко буде вимагати вирішення проблеми, але збільшувати капітал прийдеться".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас