ВР підтримала в першому читанні Податковий кодекс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР підтримала в першому читанні Податковий кодекс

Казна та Політика
2441
Верховна Рада України підтримала в першому читанні запропонований Кабінетом міністрів України Податковий кодекс. За прийняття за основу постанови № 6509 проголосували 247 депутатів з 374 зареєстрованих в залі.
Альтернативний проект № 6509-1, внесений на розгляд ВР опозицією, не ставився на голосування у зв'язку з прийняттям урядового варіанту.
Нагадаємо, 15 червня ц.р. ВР відхилила проект Податкового кодексу України, внесений групою народних депутатів на чолі з членом фракції блоку "Наша Україна - Народна самооборона" Миколою Катеринчуком. За ухвалення проекту № 2215 в першому читанні проголосували 164 депутати з 424 зареєстрованих в залі. За направлення законопроекту на повторне перше читання проголосували 165 депутатів з 425 зареєстрованих в залі.
У той же день ВР зареєструвала законопроект Податкового кодексу України № 6509. Ініціатором законопроекту виступив Кабінет міністрів України.
Нагадаємо, 9 червня ц.р. Кабмін затвердив проект закону про Податковий кодекс України.
Відзначимо, в урядовому проекті Податкового кодексу передбачається, що держбюджет отримає 1,1 млрд грн додаткових надходжень внаслідок зміни системи адміністрування податків, зборів та податкових платежів.
Зокрема, пропонується отримання контролюючими органами інформації про наявність та рух коштів на рахунках платників податків - фізичних осіб виключно за судовими дозволами. Також документом передбачається відновлення прозорої і чітко регламентованої розстрочки та відстрочення податкового боргу платників податків, встановлення мінімальної і максимальної межі розміру податкової застави, встановлення першочергового права держави, як кредитора, на задоволення вимог по стягненню податкової заборгованості за рахунок заставного майна.
Також держбюджет додатково отримає 1,3 млрд грн внаслідок змін системи плати за землю. Передбачається підвищувати коефіцієнт при оподаткуванні сільгоспугідь, наданих для ведення товарного сільгоспвиробництва, у разі відсутності більше 3-х років ведення такого виробництва, до ставок податку.
Додаткові 1,3 млрд грн підуть до державного бюджету у зв'язку зі змінами системи податку на доходи фізичних осіб. Зокрема, планується впровадження малопрогресивного оподаткування з підвищенням до 17% ставки податку для доходів у вигляді зарплати, дивідендів, роялті, відсотків за депозитними вкладами, які перевищують 50 мінімальних заробітних плат і зняття мораторію на оподаткування відсотків, якщо їх сума за рік перевищує встановлений критерій .
Місцеві бюджети України отримають додаткові надходження в сумі 150 млн грн внаслідок змін системи місцевих податків і зборів.
Державний бюджет отримає також додаткові надходження в сумі 66,2 млн грн від спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва. Зокрема, планується збільшення граничного обсягу виручки від реалізації продукції для реєстрації платником єдиного податку. Для окремих видів господарської діяльності уряд запропонував обмежити сферу застосування спрощеної системи оподаткування. А 254 млн грн надійдуть до держбюджету від зміни податку на прибуток підприємств.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас