ОЕСР: На країни, що розвиваються, до 2013р. буде припадати 60% світового ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОЕСР: На країни, що розвиваються, до 2013р. буде припадати 60% світового ВВП

Казна та Політика
170
Швидке зростання економік, що розвиваються, призвело до зрушення балансу економічних сил в світі: прогнози на основі аналізу, зробленого економістом Ангусом Медісоном показують, що сукупна економічна вага країн, що розвиваються, повинна в майбутньому перевершити потужність держав, які в даний час вважаються країнами розвиненого світу.
Згідно з доповіддю "Перспективи глобального розвитку: зрушення багатства" Центру розвитку Організації економіки, співпраці і розвитку (ОЕСР), економічна і фінансова криза прискорює це довгострокове структурне перетворення в світовій економіці. Довгострокові прогнози вказують на те, що на країни, що розвиваються, і малорозвинені країни, ймовірно, припадатиме близько 60% світового ВВП в 2030 р.
Зараз на країни, що входять до ОЕСР доводиться 51% світового ВВП, тоді як 10 років тому цей показник складав 60%. До 2030 р., за прогнозом організації, на частку нинішніх розвинених країн припадатиме лише 43% світової економіки.
В той час як 1990-і роки були втраченим десятиліттям для більшої частини країн, що розвиваються, темпи зростання значно збільшились в 2000-х роках. Високі показники в Китаї та Індії зробили значний вплив на іншу частину світу, що розвивається.
У відповідь на цю тенденцію, ОЕСР поставили перед собою завдання зміцнити свої відносини з основними економіками, що розвиваються. Вона зміцнила свої зв'язки з Бразилією, Китаєм, Індією, Індонезією і Південною Африкою. Не так давно Чилі стала 31-ю країною-учасником ОЕСР. Також організація запропонувала вступити до неї Естонії, Ізраїлю і Словенії. Росія також веде переговори, аби стати членом ОЕСР.
З 1990 р. кількість людей в світі, які живуть менш ніж на долар в день, знизилося більш ніж на чверть - до 500 млн. Доки, проте, за це скорочення в основному була відповідальна одна країна - Китай. Інші країни добилися прогресу, але темпами недостатні, аби протистояти ефекту зростання чисельності населення. Боротьба з убогістю як і раніше є серйозною проблемою для країн, що розвиваються. Соціальна нерівність в багатьох швидко зростаючих економіках також зростає.
"Завдяки швидким темпам зростання в країнах з економікою, що формується, їх уряди можуть дозволити собі підвищення державних витрат на соціальний захист. Це потужний інструмент для скорочення нерівності, - заявив Ангел Гурріа, генеральний секретар ОЕСР. - Інвестування в соціальну інфраструктуру може також сприяти зменшенню схильності до заощаджень в цих країнах, що посприяє створенню збалансованішої глобальної економіки".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас