Експерти: Повсюдного кредитування підприємств у поточному році очікувати не варто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Повсюдного кредитування підприємств у поточному році очікувати не варто

Кредит&Депозит
296
Зростання економіки України сповільнюється. Зниження індексу промислового виробництва в квітні в порівнянні з березнем склало 1,8%, а в травні скорочення посилилося до 2,4%. Основні відставання минулого місяця сталися в нафтопереробному і в коксодобувному секторі - 25%, у виробництві електроенергії - 10%, в обробці деревини - 10,1% і в хімічній промисловості - 5%.
Однак в порівнянні з квітнем-травнем 2009 року зростання промислового виробництва склало 17,4% і 12,7% відповідно. Така відмінність в порівнянні річних і місячних показників не стала несподіванкою. Окрім сезонного чинника, дані зміни пояснюються різким зростанням економіки в першому кварталі 2010 року а також зниженням цін на основні експортні складові промисловості (арматуру, катанку, чавун).
Макроекономічні показники другого кварталу відображають зростання економіки України в цілому. Зростання ВВП в другому кварталі може скласти 2,8-3,2%, темпи зростання експорту скоротитися до 22-25%, а офіційно зареєстроване безробіття знизиться до 1,55%, що обумовлене поточним підвищенням середніх зарплат на ринку і позитивними тенденціями скорочення безробіття в травні і квітні.
"Вжиті ініціативи уряду у фінансовому секторі, а саме випуск ПДВ-облігацій на загальну суму 20 млрд. грн. на 5 років під 5,5% річних, затвердження проекту Закону України "Про Податковий кодекс", а також перегляд бюджетного кодексу, мають бути оцінені ринком позитивно і в короткостроковій перспективі сприяти зростанню економіки України. Можливе відновлення валютного кредитування корпоративного бізнесу дозволить знизити вартість кредитних грошей в національній валюті на 2-2,5%. Проте, оскільки на ринку немає якісних позичальників і, існують високі валютні ризики, повсюдного кредитування підприємств в поточному році чекати не варто", -вважає експерт аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine Володимир Олексюк.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас