Чи потрібен Європі "економічний уряд"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи потрібен Європі "економічний уряд"?

Казна та Політика
168
Газета Frankfurter Rundschau коментує ідею формування "економічного уряду" ЄС:
Єврозона виявилася на краю прірви, а запобігти падінню тепер передбачається за допомогою "європейського економічного уряду". Проте це вже багато разів оброворюване поняття вводить в оману.
Економічний уряд повинен означати певну виконавчу владу, яка під контролем парламенту визначає економічну політику Європи. В даний час все це не має жодного відношення до реальності.
Тому якщо керівники країн ЄС на своїй зустрічі і використовують це поняття, то мають при цьому у необхідність погоджувати і контролювати економічну політику ЄС. Причому для країн єврозони, тобто країн, що входять у валютний союз, це набагато важливіше, ніж для всіх країн ЄС.
Питання про те, хто повинен здійснювати координацію і контроль - Комісія ЄС, всі країни ЄС, лише країни єврозони, або ж особливий секретаріат, викликає бурхливі суперечки, але відповідь на нього важлива для майбутнього розподілу повноважень між установами ЄС.
Але ще важливіше для економічного майбутнього Європи було б досягнення єдності думок відносно обов'язковості відповідних заходів - ретельного узгодження економічних рішень і ефективного контролю над економічною політикою. Іншими словами, слід інтенсифікувати процес політичної інтеграції ЄС.
Існують механізми контролю і координації - Європейський центральний банк у сфері валютної політики і Комісія ЄС з питань бюджету і конкуренції - не змогли запобігти кризі єврозони. Вже висловлюються пропозиції про підвищення ефективності заходів. Наприклад, пропонується автоматично вводити санкції проти порушників бюджетної дисципліни, закрити для них доступ до фондів ЄС і навіть позбавити їх права голосу при ухваленні важливих рішень.
Всі ці заходи, що включаються в поняття "Економічного уряду", мають тимчасовий характер. Проте, вони чітко свідчать про те, що націлені вони на європейську периферію. Країнам, що знемагають під борговим тягарем, на європейських околицях, слід змусити зробити все можливе для підвищення своєї конкурентоздатності.
Проти цього нічого було б заперечити, якби за помилки в економіці і за зростання боргів відповідальність лежала лише на даних країнах. Тим часом вже практично ніхто більше не заперечує, що виниклі труднощі в значній мірі обумовлює і економіка Німеччини, що орієнтується, перш за все, на експорт.
Отже тому, хто хотів би виробити імунітет єврозони проти криз, слід було б змусити і Німеччину приступити до здійснення реформ.
Газета Financial Times Deutschland зазначає:
В найближчий час світу належить вирішити серйозне фінансово-політичне завдання. Вже скоро Європа відчує скорочення бюджетів. Європейські уряди вже викреслили з бюджетів такі позиції, як допомога країнам, що розвиваються, і захист клімату.
Саму фінансову систему, проте, ніхто не змінює. Здійснюючи її "аварійний ремонт" (спроби регулювати фінансові ринки), уряди країн ЄС, проте, ігнорують системні дефекти. Практично нічого не робиться для узгодження дій фінансового сектора і реальної економіки. < p>А цілком можна було б обкласти податками операції на фінансових ринках.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас