Київ очікують реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ очікують реформи

Казна та Політика
468
Микола Азаров чекає прискорення реформ в Києві після призначення екс-міністра ЖКГ Олександра Попова першим заступником голови столичної адміністрації. За офіційною версією, колишній міністр повинен зайнятися реформуванням столичного господарства. Опозиціонери в Київраді говорять про захоплення Партією регіонів контролю над столичною владою напередодні виборів до місцевих рад.
В найближчі дні Олександр Попов повинен сформувати команду, яка здійснюватиме реформи столичного господарства. Як повідомило джерело в Київраді, всі заступники мера Леоніда Черновецького вже написали заяви про звільнення. Шанси зберегти за собою крісла є у регіонала Віктора Сивця і Анатолія Голубченка, який керує ЖКГ, енергосистемою столиці, ціновою політикою і підготовкою до чемпіонату Євро-2012. Імовірно втратять крісла Денис Басс, Ігор Добруцький, Валерій Миронов і Алла Шлапак.
На думку прем'єр-міністра Миколи Азарова, призначення Попова на нову посаду зміцнить київську владу. "Столиці в першу чергу потрібні реформи, і Олександр Попов їх проводитиме. Київ повинен стати генератором реформ і пілотним проектом оновлення ЖКГ", - заявив прем'єр-міністр. На думку прем'єра, початі попереднім урядом реформи в столиці йдуть дуже повільно. В першу чергу уряд має намір форсувати модернізацію житлово-комунального господарства.
Для цього міністерство з питань житлово-комунального господарства (МінЖКГ) та КМДА вже розробили декілька пілотних проектів. Як повідомив перший заступник голови відомства і претендент на посаду міністра з питань ЖКГ Юрій Хиврич, вони погоджені з екс-міністром Олександром Поповим і будуть представлені найближчим часом. За словами Хиврича, об'єктом реформ стануть об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) і система експлуатації ліфтів. Нова команда також планує завершити найбільші будівництва, початі попередньою владою.
"З метою посилення ролі Києва як столиці серед пріоритетів уряду форсувати завершення ключових інфраструктурних проектів: реконструкцію Московської площі, будівництво Подільсько-Воскресенського переходу, трьох станцій метро по Куренівсько-Червоноармійській лінії", - зазначив у коментарі представник уряду в Київраді Микола Білоблоцький. Кабмін також має намір активізувати цього року будівництво другої лінії каналізаційного колектора, що пролягає від вул. Фрунзе, 83, до Надднепрянського шосе під центральною частиною Києва. "З призначенням Олександра Попова реформи в столиці здійснюватимуться не лише в теорії", - підсумував Білоблоцький.
Сам Попов на новій посаді вже заявив про необхідність підвищити комунальні тарифи в Києві. На його думку, зростання тарифів дозволить комунальним підприємствам розрахуватися за газ і електроенергію перед АК "Київенерго". Попов оцінив борг компанії ВАТ "Київводоканал" за електроенергію в 600 млн. грн. Слід зазначити, що "Київенерго" з 2008 р. контролює Донецька паливно-енергетична компанія. Під керівництвом донецьких менеджерів столичні енергетики заборгували "Нафтогазу України" більше 2,1 млрд. грн. за газ. Причина в тому, що уряд не в змозі компенсувати енергетикам втрати від продажу тепла киянам за заниженими цінами. Схоже, що на екс-міністра покладено місію з ліквідації боргів "Київенерго" при дотриманні інтересу приватних акціонерів компанії.
Втім, призначення Попова на посаду першого заступника голови КМДА свідчить не лише про бажання уряду зміцнити міське господарство, але і про прагнення підсилити позиції Партії регіонів в міській раді. Завоювати симпатії киян за допомогою підвищення тарифів навряд чи удасться. Тому призначені Кабміном чиновники КМДА повинні будуть забезпечити контроль над міськрадою напередодні виборів до місцевих рад. Союзники ПР з Блоку Литвина чекають від приходу Попова і його соратників стабілізації роботи ради.
"Регіонали всіляко демонструватимуть свою любов до Києва. У міськраді не буде відкритих конфліктів, припиниться блокування трибуни", - прогнозує заступник голови комісії з питань ЖКГ і ПЕК в Київраді Микола Гоцький (Блок Литвина). Якщо Попов займеться реформами, то вони будуть підтримані більшістю депутатів в Київраді, вважає Гоцький.
Кадрові зміни в КМДА свідчать про зменшення впливу мера і глави держадміністрації Києва. "Леонід Черновецький нестримно втрачатиме свої повноваження на користь першого заступника", - сказав "i" представник блоку Віталія Кличка в Київраді Дмитро Андрієвський. А Попову контроль над столичною інфраструктурою дозволить залишатися реальним керівником столичної влади до виборів в місцеві ради, а після них, можливо, очолити КМДА і мерію.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас