"Ъ": Податковий кодекс грає зі ставками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Податковий кодекс грає зі ставками

Казна та Політика
1164
Законопроект №6509 "Податковий кодекс", внесений до Верховної ради у вівторок увечері, кардинальним чином відрізняється від проекту документа, раніше підготовленого Кабміном. Нова версія проекту Податкового кодексу залишає незмінними максимальні ставки ПДВ і податку на прибуток як в 2011 році, так і після 2015 року.
Обіцяне щорічне зниження ставки ПДВ на 1 процентний пункт, до 17%, діятиме лише впродовж трьох років - з 2012 по 2014 рік, а потім ставка знову складатиме 20%. У цей же період очікується і щорічне зниження на 1 п.п. базової ставки податку на прибуток - до 17%. Потім ставку підвищать до 20%, хоча з врахуванням максимальних додаткових ставок місцевих органів влади її загальний розмір складе нинішні 25%.
Ключовою в реформі стане можливість встановлювати в різних населених пунктах України різні ставки податку на прибуток. Згідно ст. 20 розд. III проекту, Верховна рада Автономної республіки Криму, обласні ради, а також міськради Києва і Севастополя зможуть встановлювати понад базову (17-20%) додаткову ставку до 2%, а райради і ради міст обласного значення - до 3%.
Значно відрізняються від заяв Кабміну і інші норми. У проекті не врахована ідея введення податку на нерухомість, відсутня норма про звільнення від ПДВ операцій з будівництва житлових об'єктів. Щорічна індексація на рівень інфляції застосовуватиметься до ставок збору за спеціальне використання лісових ресурсів, води, радіочастотного ресурсу, податку з власників транспортних засобів. Податкові пільги (з ПДВ, податку на прибуток і прискореної амортизації) отримають технопарки, енергозберігаючі, екологічні і наукомісткі проекти. Туристичний збір у розмірі 0,5-1% від вартості номера в готелі замінить курортний. А ринковий збір і збір за парковку стягуватимуться лише до 31 грудня 2013 року.
Депутати планують ухвалити документ в першому читанні вже сьогодні - за включення проекту до порядку денного вчора проголосували 239 народних депутатів. Втім, глава комітету Ради з питань податкової і митної політики Сергій Терьохін (БЮТ) вважає, що законних підстав для розгляду документа немає, адже у вівторок Рада відхилювала схожий проект Податкового кодексу, розроблений опозицією. Він погрозив не збирати комітет для вивчення проекту №6509.
Місцева влада сподівається за рахунок введення нижчих, ніж в інших населених пунктах, ставок залучити інвестиції. "Ми максимально використовуватимемо цю можливість. Створення комфортних умов для бізнесу сприятиме приходу в місто нових учасників ринку, які будуть зацікавлені реєструватися і працювати там, де є податкові пільги, - вважає мер Львова Андрій Садовий. - Ця норма дозволить нам вирішити проблему тих підприємств, які працюють у нас, а реєструються в районі, через що до міського бюджету не йдуть податкові надходження (податок з доходів фізосіб і плата за землю. - ред.)".
Ініціативу підтримав і мер Луганська Сергій Кравченко: "Влада повинна мати можливість допомогти місцевим підприємствам встати на ноги. Але не думаю, що зниження ставки податку на прибуток спонукає підприємства масово міняти місце реєстрації. Її зміна на 2-3% не є серйозним послабленням".
Районна влада також побоюється міграції компаній, але не до них, а від них. "Дана норма сприятиме тому, що бізнес почне переходити в міста, де владі буде вигідно надати підприємцям таку пільгу", - відзначив голова Жмеринківської райради Федір Гайдур.
Проблема полягає і в тому, що, за словами глави секції малих міст Асоціації міст України, мера Українки (Київська область) Павла Козирєва, районні ради встановлюватимуть розміри ставок для всього району, тоді як невеликі міста не матимуть таких повноважень. "Неправильно, що керівництво малих міст не володітиме цими повноваженнями. Ми вже зверталися в Міністерство фінансів з проханням переглянути це питання", - відзначив він.
"В законопроекті відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики корупційних порушень", - йдеться в пояснювальній записці до документа. Президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко визнає можливість укладення особливих домовленостей між владою і підприємствами про зниження ставки податку, але вважає, що місцева влада не зможе значно її знизити: "Мінфін запланує для регіонів такий рівень податкових надходжень, що вони будуть змушені стягувати податки по 5-процентній ставці. Інакше місцева влада, яка не виконує план, ризикує залишитися без державних дотацій і субвенцій". Учасники ринку впевнені, що запропонований механізм буде вигідний лише представникам малого і середнього бізнесу.
"Ця норма значно полегшить ситуацію для мобільніших невеликих компаній. Для крупних платників податків зниження ставки в регіоні на 2-3% не таке велике, щоб знову проходити складну процедуру перереєстрації. Крім того, крупним гравцям ринку може бути невигідно міняти місце реєстрації, бо вони вже мають позитивну репутацію в податкової адміністрації свого регіону", - відзначив гендиректор торгівельної компаній "Волари" Юрій Гордійчук.
"Зниження ставки до 5% знизить фіскальне навантаження на бізнес. Але крупні компанії можуть не захотіти змінити місце реєстрації, бо згідно із законом протягом року з моменту реєстрації компанія не має права отримувати відшкодування ПДВ, - вважає гендиректор девелоперської компанії ТММ Микола Толмачов. - А те, що не планується скасувати ПДВ для забудовників, не дозволить ринку знизити ціни на первинне житло на 7-8%".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас