МВФ не розуміє, чому Україна не зменшує витрати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ не розуміє, чому Україна не зменшує витрати

Казна та Політика
1759
Міжнародний валютний фонд відносно України займає вже не оптимістично-радісну позицію. Таку думку UBR.UA висловив Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера.
Реформи буде перенесено на осінь через те, що місцеві вибори, судячи з усього, планують в жовтні, говорить експерт: "Проблема відстрочення реформ посилюється проблемами з бюджетом. Вже ні для кого не секрет, що дефіцит бюджету може бути в два рази більший, ніж офіційна цифра в 5,3% ВВП . Проблеми з бюджетом посилюються тим, що, схоже, до осені НАК "Нафтогаз" не буде реформований. Ще існує проблема, пов'язана з рішенням Стокгольмського суду про повернення "Нафтогазом" грошей РосУкрЕнерго, - це 2% ВВП".
"Дисбаланс в бюджеті і відсутність співпраці з міжнародним фондом - це взаємозв'язані речі, які негативно впливають не лише на економічну ситуацію усередині країни, але і на сприйняття інвесторами держави як такої. Крім того, прогнози світового зростання економіки не дуже оптимістичні. А враховуючи колосальну залежність української економіки від світової коньюктури, адже ми 50% ВВП отримуємо від експорту, це таїть в собі величезну кількість ризиків. І цих ризиків можна було б уникнути в разі проведення реформ", - зазначив Устенко.
"Всі чекають реформ. Але є лише розмови. Міжнародний валютний фонд це теж розуміє. І ситуація у фонді змінюється з кожним днем - він займає не оптимістично-радісну, а досить консервативну позицію. Фонд не може пояснити своїм акціонерам - іншим країнам, чому Україна, яка претендує на допомогу і потребує грошей, не хоче зменшувати витрати, як це роблять всі інші країни світу, і навіть така благополучна країна, яка найменше постраждала від кризи, як Німеччина. Політичні цикли є у всіх країн і Україна не є виключенням. Отже, позиція МВФ буде досить жорсткою під час переговорного процесу", - вважає експерт.
Як відомо, уряд України веде переговори з МВФ про початок нової програми співпраці, що передбачає виділення кредиту в розмірі до 19 мільярдів доларів на 2,5 роки. Проте процес переговорів затягується.
Під час свого звіту про 100 днів діяльності уряду Прем'єр-міністр Микола Азаров відмітив, що складний перебіг переговорів за поданням нової програми співпраці обумовлений тим, що МВФ втратив довіру до української влади в ході роботи за колишньою програмою надання кредитних коштів.
"Головна складність переговорів полягає в тому, що жодної з умов попередньої програми, які підписували попередній уряд і Президент, не було виконано, і ніхто не збирався їх виконувати", - заявив Азаров.
Він вважає, що за наявності довіри до влади, його уряду не потрібно було б доводити і пояснювати, що він здатний досягти дефіциту бюджету за підсумками 2010 року у розмірі 5,3% ВВП, як передбачено законом про Держбюджету.
"Коли ми говоримо, що у нас в бюджеті дефіцит 5,3%, то для будь-якої іншої країни цього було б достатньо - діє закон і уряд зобов'язаний виконувати закон. І в МВФ, в принципі, не повинно виникати жодних питань, а у них виникають питання. Чому? Та тому, що попередній уряд їм представив документ, підписаний Президентом і прем'єром, який не виконувався", - сказав Азаров.
Азаров також зазначив, що колишній керівник місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіолу була "дуже довірливою" при роботі з українською владою.
Разом з цим, Азаров підкреслив, що, не дивлячись на те, що переговори з МВФ йдуть "досить непросто", є надія на їх успішне завершення.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас