Аналітики: Ситуація у промисловому виробництві в червні залишається напруженою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Ситуація у промисловому виробництві в червні залишається напруженою

Казна та Політика
274
Зменшення обсягу промислового виробництва в Україні в травні в порівнянні з квітнем на 2,4% сталося на тлі здешевлення металу, а також продукції АПК через боргову кризу в Єврозоні.
Спад виробництва торкнувся практично всіх галузей. Так, обсяг легкої промисловості минулого місяця відносно квітня знизився на 3,9%, хімічної - на 5%, металургійної - на 1,9%, машинобудування - на 2,7%, виробництва і розподілу електроенергії, води і газу - на 9,5%, виробництва і обробки деревини - на 10,1%, виробництва коксу і продуктів нафтопереробки - на 24,6%
Вартість сталевої болванки в Лондоні в травні знизилась на 11,4%, що сприяло скороченню виробництва в Україні чавуну, сталі, сталевого прокату і труб. Світові ціни на пшеницю і кукурудзу минулого місяця також впали на 10,8% і 4,4% відповідно, в результаті цього знизився попит на продукцію української хімічної галузі, зокрема на добрива.
Також в травні в Україні було зафіксовано різке зниження виробництва бензину, дизельного палива і мазуту, в результаті більшої орієнтації на постачання даних товарів з Росії, Республіки Білорусі і Прибалтики. Виробництво електроенергії минулого місяця в порівнянні з квітнем зменшилось на 4,8%, що відображає зниження попиту на електроенергію з боку промисловості, а також сезонний чинник.
"Ситуація в промисловому виробництві в червні залишається напруженою. Світові ціни на металопродукцію в Лондоні продовжують знижуватися, що може негативно позначитись на динаміці виробництва в металургії, а також у виробництві електроенергії в Україні. Ціни на продукцію АПК на початку червня різко знижувалися, проте потім почали нестримно зростати, що, ймовірно, призведе до деякого відновлення попиту на продукцію хімічної галузі", - підсумував керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко.
Зростання промислового виробництва в Україні до кінця 2010 року може скласти 8%. Зниження темпів зростання промисловості пояснюється тим, що з другої половини 2009 року спостерігається відновлення після серйозного спаду в січні-березні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас