У Тимошенко вже передрікають банкрутство "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Тимошенко вже передрікають банкрутство "Нафтогазу"

Енергетика
329
Рішення Стокгольмського арбітражного суду за позовом “РосУкрЕнерго” призведе до банкрутства НАК "Нафтогаз України", різкого підвищення цін на газ і комунальні послуги для населення, а також реанімує структуру, на якій заробляють олігархи з уряду Януковича-Азарова.
Про це сьогодні з парламентської трибуни заяви член фракції БЮТ, міністр енергетики опозиційного уряду Олександр Гудима, повідомили УНІАН в прес-службі БЮТ.
За його словами, рішення про відшкодування РУЕ 12 мільярдів кубометрів газу є незаконними, оскільки уряд Юлії Тимошенко повністю розплатився за цей газ з російським "Газпромом".
"В 2009 році урядом Тимошенко законно було придбано в "Газпрому", який володіє 50% акцій "РосУкрЕнерго", 11 мільярдів кубометрів газу за ціною 157 доларів за тис. куб. м. на загальну суму 1,7 мільярдів доларів. Також за рішенням керівників урядів України і Росії "РосУкрЕнерго" було усунено з газового ринку", - нагадав він.
На думку Гудими, рішення Стокгольмського арбітражного суду від 9 червня 2010 року стало результатом змови керівників "Газпрому" і керівників нинішнього українського уряду, які свідомо усунули представників України з судового процесу, чим сприяли ухваленню рішення на користь структур Дмитра Фірташа.
"Таким чином "Газпром" забирає у нас 12 мільярдів кубометрів вже сплаченого газу, що призведе до банкрутства НАК "Нафтогаз", підвищення цін на газ для населення і подальшого зубожіння мільйонів громадян України", - сказав народний депутат.
Він зазначив, що це судове рішення є свідоцтвом операції на міждержавному рівні.
"Конфлікт Бойка-міністра і Бойка-представника структур Фірташа стає очевидним", - сказав Гудима, зазначивши, що тепер стає зрозуміло, навіщо і для кого міністр Бойоа в квітні ініціював збільшення на 10 мільярдів кубометрів обсяг газу, який Україна купує в "Газпрому".
Гудима також зазначив, що саме Бойко поставив представників Д.Фірташа очолювати державні компанії "Укртрансгаз" і "Укргазвидобуток".
"Таким чином йде повна підготовка до повернення структур "РосУкрЕнерго" на український ринок", - сказав він.
Як повідомляв УНІАН, 8 червня Стокгольмський арбітражний трибунал зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo 11 млрд. куб. м газу. Цей обсям газу був вилучений "Нафтогазом" в RosUkrEnergo в 2009 році як компенсація після того, як в результаті підписання прямого контракту між НАК і "Газпромом" в січні 2009 року RosUkrEnergo було виключено зі схеми постачань газу до України і за її межі. Це було зроблено за узгодженням з "Газпромом", який володіє 50% RosUkrEnergo.
До того ж 8 червня Стокгольмський арбітражний трибунал постановив, що RosUkrEnergo отримає від "Нафтогазу" додатковий об'єм газу у розмірі 1,1 млрд. куб. м газу як неустойку за порушення умов контракту.
Це рішення є наступним після прийнятого рішення Стокгольмського арбітражного трибуналу від 30 березня 2010 року про відшкодування RosUkrEnergo близько 200 млн. доларів за різні порушення "Нафтогазом" умов контрактів на постачання, транзит і зберігання газу.
11 червня голова СБУ Валерій Хорошковський заявив, що Служба безпеки України порушила кримінальну справу за фактом нанесення державі Україна збитку у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу за позовом компанії RosUkrEnergo до НАК “Нафтогаз України”.
Він зазначив, що "збиток полягає в тому, що Україна повинна повернути “РосУкрЕнерго” додаткові об'єми газу у вигляді штрафних санкцій".
16 червня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що сьогодні немає ресурсів для виконання рішення Стокгольмського арбітражного суду, що стосуються "РосУкрЕнерго".
“Ми не маємо вільних ресурсів - ні фінансів, ні газу, аби у цей момент 100-відсотково виконати рішення суду. Тому це питання знаходиться у стадії вивчення, аби юридично грамотно вийти з ситуації. Але рішення суду - це рішення суду.”, - зазначив прем'єр.
Він вважає, що потрібно домовлятися. “Але в даному випадку я не веду мову про Фірташа (один з власників "РосУкрЕнерго" Дмитро Фірташ), тому що йдеться про компанію, в якій 50 відсотків належить “Газпрому”. Тому нам потрібно буде домовлятися як з російською стороною, так і із стороною, яка представлена українським власником”, - зазначив він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас