Ісламські банки б'ють рекорди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ісламські банки б'ють рекорди

Казна та Політика
1191
За розрахунками Ісламського банку Азії, в 2010 р. сукупні активи 500 найбільших ісламських банків світу збільшаться більш ніж на $180 млрд. і перевищать $1 трлн. За даними банку, активи ісламських фінансових організацій, які погоджують свій бізнес з нормами Корану і шаріату, в 2008 р. складали $6о39 млрд., а в 2009 р. зросли до $822 млрд.
Хоча сукупний капітал ісламських фінансових установ становить доки лише 1% від всіх банківських активів світу, вплив ісламських банків продовжує зростати, перш за все в мусульманських країнах, населення яких швидко збільшується. За оцінками експертів Управління ісламських фінансових послуг в Куала-Лумпурі (Малайзія)‚ ісламська фінансова індустрія‚ що виникла в 70-х рр. XX ст як побічна галузь, до 2015 р. може збільшити свої активи $2‚8 трлн.
Зацікавленість ісламськими фінансовими інститутами значно зросла в період світової фінансової кризи. Банки Малайзії, Бахрейна, Сирії, Об'єднаних Арабських Еміратів і ще низки держав, де фінансові структури в своїй діяльності спираються на розпорядження ісламу, заявили про свою стійкість і здатність витримати наслідки фінансової кризи, що охопила більшість країн планети. Стійкість ісламських банків і компаній до дії світової фінансової кризи пояснюють тим, що Коран забороняє їм займатися спекуляціями. Згідно з нормами шаріату ісламським фінансовим структурам заборонено інвестувати в потенційно небезпечні активи, включаючи деривати і високоризикову іпотеку. Саме у цій сфері зайняті спекуляціями західні банки і фінансові компанії зазнали найбільших втрат.
Інвестиційні стратегії ісламських банків визначаються залежно від розпоряджень релігійної етики ісламу. Так, ісламські кредитні установи не інвестують в підприємства і компанії, діяльність яких пов'язана з виробництвом і збутом алкоголю, свинини або озброєнь. В той же час крупні суми прямують в реальний сектор економіки і науково-технічні розробки, приносячи хороший прибуток.
Все більше ісламських банків відкривається в країнах Європи, де збільшується кількість мусульманського населення. Перший в Європі ісламський банк Islamic Bank of Britain відкрився в Лондоні ще в 2002 р. Найбільші банки світу, такі як британський HSBC і французький Societe Generale, надають своїм клієнтам низку послуг відповідно до ісламських принципів фінансування. Якщо в Азії на почесне звання центру ісламських фінансів претендує Малайзія, то в Європі найактивніше ісламський банкинг розвивається у Великобританії. Про відкриття ісламських банків йдеться в Україні, Росії і Казахстані.
Міжнародна фінансова корпорація (IFC), підрозділ Світового банку, заявила про розміщення ісламських облігацій на Близькому Сході. Папери під назвою Hilal Sukuk будуть випущені на термін п'ять років в обсязі100 млн. і пройдуть лістинг на біржах в Дубаї і Бахрейні. Hilal Sukuk відрізняються від традиційних облігацій тим, що випущені за законами шаріату, які, зокрема, забороняють стягнення позикового відсотка. Вперше в історії подібні папери емітовані неісламським фінансовим інститутом. Рейтингове агентство Moody’s привласнило облігаціям Hilal Sukuk максимальний кредитний рейтинг - Aaa. Керівник IFC Ларс Тунелль заявив, що метою випуску облігацій є велика інтеграція арабського світу в глобальну економіку, а також розширення можливостей для мусульманських інвесторів.
Все гостріше відчувається потреба у формуванні єдиної системи і стандартів ісламського банкінгу. Регуляторні органи різних країн мусульманського світу‚ зокрема, Бахрейну й Малайзії‚ шукають способи максимально ефективної оцінки ризиків в ісламській банківській сфері і забезпечення її привабливості для інвесторів з будь-яких країн світу. Так‚ Центральний банк Малайзії розробляє систему‚ що дозволяє здійснювати операції між ісламськими фінансовими установами різних країн. Поки ж контроль над відповідністю продуктів ісламських банків законам шаріату здійснюється комісіями ісламських ученых‚ які, за відсутності єдиної міжнародної системи стандартов‚ приймають рішення самостійно в кожному випадку.
До 2013 р. в країнах Перської затоки планується створити єдиний шариатский орган зі стандартизації діяльності ісламських фінансових установ регіону. За словами глави шаріатської комісії ісламського банку Дубаю Dubai Islamic Bank PJSC і голови шаріатського комітету ісламських банків ОАЕ Хуссейна Хаміда Хассана‚ створення регіональної ради ісламського права "вже не за горами". "Це обов'язково станеться, це лише питання часу. Про який розвиток галузі може йти мова‚ якщо банк в Шарджі не може купити сукук‚ випущені банком в Дубаї? Для зростання індустрії необхідна стабильность"‚- стверджує Хуссейн Хамід Хассан.
В теперішній час загальний обсяг світового ринку облігацій, випущених відповідно до законів шаріату, складає більше $200 млрд. Малайзія, що випустила близько 76% світового обсягу ісламських облігацій, позиціонує себе як загальносвітовий центр ісламських фінансів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас