Банкіри: Тенденція зниження депозитних ставок може зберегтися до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: Тенденція зниження депозитних ставок може зберегтися до кінця року

Кредит&Депозит
592
Тенденція зниження депозитних ставок може зберегтися до кінця поточного року, вважають банкіри.
"Падають обсяги кредитування і зростають депозити. Тобто для багатьох банків гроші не потрібні. Ресурс, який не потрібний, дешевшає. Мій прогноз на кінець року: річний депозит в євро - 4-5%, в доларі - 6-7%, в гривні - 14-15%", - сказав голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.
За оцінкою голови правління Айстра Банку Михайла Власенка, найшвидшими темпами знижуватимуться ставки на короткострокові гривневі депозити.
"Зростання депозитної бази банків за останні місяці - це факт, що свідчить про поступове повернення довіри до банківської системи, заснований на позитивній динаміці відновлення української економіки. З посиленням цієї тенденції, а також зі зміцненням курсу гривні банки знижуватимуть процентні ставки по депозитах. В першу чергу, це торкнеться депозитів "до запитання" і на короткі терміни: до кінця року можна чекати зниження ставок більш ніж на 3% на короткострокові депозити і на 1-2% на депозити терміном більше трьох місяців", - сказав М.Власенко.
Казначей Укрінбанку Олег Бронін також відзначив значний профіцит ліквідності банків, що підштовхує їх до зниження депозитних ставок.
"На зниження депозитних ставок впливають, перш за все, стабільне відновлення ресурсної бази банків, зменшення інфляційних і девальваційних чекань, значний профіцит ліквідності на грошово-кредитному ринку. Всі ці чинники, а також ефективна монетарна політика, яку проводить Національний банк України, роблять усе більш актуальною для банків необхідність зменшення вартості ресурсів для активізації процесів кредитування реального сектора економіки", - сказав він.
За оцінкою О.Броніна, до кінця року ставки по депозитах в гривні можуть знизитися до 15-17%, в доларах - до 8-10%, в євро - до 5-7% річних".
В той же час, за оцінкою директора департаменту управління продуктами роздрібного бізнесу VAB Банку Антона Шаперенкова, за умови збереження позитивних тенденцій в економіці і стабільної політичної ситуації, процентні ставки по гривневих депозитах істотно не зміняться.
"Зниження більшістю банків процентних ставок по депозитах зумовлене позитивними тенденціями: стабілізацією політичної і економічної ситуації. Банки почали розміщувати залучені ресурси в активні кредитні операції, і щоб кредитні ставки були доступними для споживача, виникла необхідність оптимізації вартості депозитних продуктів. До кінця року, швидше за все, процентні ставки по гривневих депозитах істотно змінюватися вже не будуть, тому що банки зацікавлені в залученні цього ресурсу для кредитування", - сказав А.Шаперенков.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас