Акції ММК ім. Ілліча злетіли на 19,4% на новинах про плани об'єднання з "Метінвестом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акції ММК ім. Ілліча злетіли на 19,4% на новинах про плани об'єднання з "Метінвестом"

Фондовий ринок
508
Гравці фондового ринку України з ентузіазмом сприйняли новину про намір ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" (ММК ім. Ілліча, Донецька обл.) після завершення суперечки довкола приналежності його контрольного пакету акцій об'єднатися з "Метінвестом", що призвело до зростання акцій меткомбінату у вівторок на 19,42% на "Українській біржі".
Коментуючи ситуацію довкола комбінату, старший аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Іван Харчук зазначив, що об'єднання з "Метінвестом" досить реальне і було очікуваним. За його словами, компанії чудово доповнюють одна одну з асортименту продукції, завдяки чому в такому бізнесі буде присутній значний синергетичний ефект.
Таким чином, за його оцінкою, новина позитивна для обох компаній. При цьому він відзначив наявність в ММК ім. Ілліча додаткових потужностей із виробництва агломерату, а в "Метінвесту" - із виробництва коксу, а також хорошу забезпеченість сировиною, що дозволить меткомбінату краще контролювати собівартість сировинних компонентів.
На думку І.Харчука, не дивлячись на те, що це вже призвело до зростання котирувань ММК ім. Ілліча на 20%, вартість його акцій може зрости ще на 25%.
"Ми вважаємо, що справедлива вартість компанії ММК ім. Ілліча становить $500 за тонну фактичного виробництва 2010 року в порівнянні з поточним рівнем в $360 за тонну. Таким чином, майбутня капіталізація може скласти до $2 млрд", - прогнозує експерт.
У вівторок на "Українській біржі" остання ціна операції з акціями ММК ім. Ілліча склала 3,69 грн. за акцію.
Як повідомлялося, генеральний директор ММК ім. Ілліча Володимир Бойко заявив про плани об'єднання підприємства з "Метівестом", найбільшим в країні гірничо-металургійним холдингом. "Метінвест" підтвердив факт переговорів про "можливу співпрацю і об'єднання зусиль із подолання наслідків світової фінансової кризи".
Конфлікт довкола ЗАТ і ММК ім. Ілліча став публічним після того, як 26 травня представники кіпрських компаній Rewein Ltd і Formigos Holdings Ltd. Ілля Горн і Борис Подольський заявили про придбання цими і ще двома кіпрськими компаніями майже 100% акцій "Ілліч-сталь" навесні 2009 року. За їх словами, покупці мають намір отримати контроль над меткомбінатом за підсумками зборів акціонерів.
В.Бойко спростував інформацію про намір продати комбінат, заявив про захоплення реєстратора акцій обох очолюваних ним підприємств і рейдерську атаку на них, яка триває вже більше року. За його словами, ЗАТ відразу повернуло 240 млн грн., отримані в кінці травня цього року як оплату за акції.
В.Бойко уточнив, що операцію з продажу акцій таємно здійснив брокер - інвестиційна компанія "GPI-брокер", яка недобросовісно скористалася виданим дорученням. Керівник ММК ім. Ілліча стверджує, що основною метою була персоніфікація - переоформлення акцій усередині організації орендарів, а не продаж стороннім інвесторам.
В.Бойко також звинуватив в причетності до спроби захоплення главу Держпідприємництва Михайла Бродського, який нібито сприяв в перереєстрації статуту ЗАТ "Ілліч-сталь" і внесенні до нього директором І.Горна. В той же час М.Бродський, чиє відомство контролює роботу реєстраторів, підтвердив законність зміни гендиректора "Ілліч-сталь". Президент України Віктор Янукович доручив Генпрокуратурі і СБУ розібратися в ситуації, що склалася.
Акціонерами групи "Метінвест" є донецьке ЗАТ "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ, Донецьк) (75%) і група компаній "Смарт-холдинг" (25%), які беруть участь в управлінні групою "Метінвест" як партнери.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас