Європейські борги гальмують світ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські борги гальмують світ

Казна та Політика
856
Європейська боргова криза створила нові перешкоди на шляху до відновлення стійкого економічного зростання, вважають у Світовому банку.
Світовий ВВП, що зменшився на 2,1% в 2009 р., повинен збільшитися на 2,9-3,3% в період з 2010 по 2011 рр., а потім ще до 3,2-3,5% в 2012 р., - говориться в доповіді Світового банку "Перспективи світової економіки в 2010 р.".
Економисти Світового банку розраховують, що в період із 2010 по 2012 рр. локомотивом розвитку світової економіки залишаться країни, що розвиваються, де річні темпи економічного зростання становитимуть 5,7-6,2%. Проте в країнах з високим рівнем доходу темпи зростання економіки в 2010 р. можуть скласти лише 2,1-2,3% (яких недостатньо для того, щоб компенсувати скорочення в 2009 р. на 3,3%), а в 2011 р. ВВП розвинених країн може збільшитися на 1,9-2,4%.
У "перехідних країнах" Європи і Центральної Азії фахівці Світового банку прогнозують зростання ВВП в 2010 р. на рівні 4,1%, що на 3% нижче, ніж в середньому по регіону за п'ять років, що передували кризі. "Цей підйом обумовлений потужним зростанням двох найбільших економічних систем регіону (Росії і Туреччині), на які доводиться три чверті регіонального ВВП. У більшості інших країн регіону темпи зростання будуть відносно низькими або залишаться негативними через процес корекції, що продовжується, через який довелося пройти деяким країнам унаслідок крупних дефіцитів рахунку поточних операцій до кризи", - стверджують автори доповіді.
Заважати відновленню економіки Європи і всього світу будуть проблеми з виплатою державного боргу в деяких державах Євросоюзу (Греції, Ірландії, Італії, Португалії та Іспанії). Світовий банк попереджає, що зусиль ЄС і МВФ може виявитися недостатньо для запобігання новому витку кризи. Згідно з розрахунками банку, в тому випадку, якщо прибутковість державних облігацій збільшиться на один відсотковий пункт, то приватні проблеми країн переростуть в загальноєвропейську кризу. За такого сценарію зростання світової економіки сповільниться до 2% в 2010 р., а в 2011 р. - до 0,7%.
Незалежно від того, як подолають боргову кризу країни Західної Європи, друга хвиля кризи не виключена в деяких країнах Європи і Центральної Азії, що розвиваються, де зростання кредитів, що не обслуговують, через повільне відновлення і значний об'єм короткострокової заборгованості, може нести загрозу для платоспроможності банківського сектора.
"Боргова криза матиме серйозні наслідки для країн, що розвиваються, і регіонів, які підтримують тісні торговельні і фінансові зв'язки з країнами з високим рівнем доходу, що мають значну заборгованість", - вважають автори доповіді. Фахівці банку не виключають, що тривале зростання суверенної заборгованості може призвести до подорожчання кредитів, скорочення інвестицій і зниження економічного зростання в країнах, що розвиваються.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас