Зміцнення триває — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміцнення триває

Валюта
11012
Нацбанк методично підвищує офіційний курс гривні. За прогнозами експертів, до кінця року курс гривні залишатиметься на поточному рівні. Якщо лише НБУ не припинить емітувати гривню.
Встановлюючи офіційний курс на 15 червня, НБУ підвищив його на 0,09 копійок, до 7,9149 грн./$. Перед цим НБУ підвищив курс на 0,11 копійок, встановивши курс на 14 червня на рівні 7,9158 грн./$.
Нацбанк систематично удається до підвищення офіційного курсу національної валюти, починаючи з середини лютого поточного року. Саме тоді на валютному ринку змінився основний тренд, і гривня почала зміцнюватися. Розворот на міжбанку супроводжувався сильними коливаннями курсу (у тому числі офіційного) в лютому-березні 2010 р. Якщо 11 лютого курс був на рівні 8,01 грн./$, то до 30 березня гривня подорожчала до 7,92 грн./$. На цьому рівні курс тримався стабільним до початку червня.
До середини лютого на міжбанківському ринку валюта була в дефіциті, і попит переважав над пропозицією. Офіційний курс в цей період був істотно нижчий від ринкового. У лютому, після завершення виборів президента України, тенденція змінилася: пропозиція іноземної валюти різко зросла, і відтоді на ринку спостерігається стійкий профіцит інвалюти. "В першу чергу зміна трендів була обумовлена політичною стабілізацією", - вважає аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук.
Впродовж останніх чотирьох місяців Нацбанку майже щодня доводиться викупляти надлишок валюти, тим самим утримуючи гривню від подальшого зміцнення. Це підтверджують і чиновники з Нацбанку. "Якби НБУ останнім часом не брав активну участь на валютному ринку, то курс гривні був би набагато вищим", - сказав виконавчий директор НБУ з питань валютного регулювання і контролю Анатолій Балюк. Постійний викуп валюти з ринку, починаючи з лютого, дозволив Нацбанку збільшити золотовалютні резерви на $2 млрд., обсяг яких, за даними НБУ, на 1 червня цього року досяг $26,7 млрд.
Валюту на міжбанківському ринку продають декілька категорій продавців. Найбільш значна з них - це компанії-експортери, що реалізовують свою валютну виручку. "Експортери серйозно виграли завдяки зростанню цін на сировину в першому кварталі 2010 р.", - відзначив Ваврищук.
Друга категорія продавців - комерційні банки, які отримали валюту від материнських структур на поповнення статутного капіталу. Третю групу складають компанії приватного сектора, яким удалося залучити боргові ресурси за кордоном на поповнення обігового капіталу. Четверта, найменша категорія продавців валюти - портфельні інвестори, які заводять валюту в країну з метою покупки цінних паперів, перш за все державних облігацій внутрішньої позики.
Коли в травні Європу почала стрясати боргова криза, це викликало побоювання, що приплив валюти до України різко скоротиться. Але, судячи з даних НБУ, ситуація на українському валютному міжбанку змінилася мало, і приплив валюти майже не зменшився. "Приплив боргового капіталу в корпоративний залишається досить високим", - відзначає Ваврищук. Аналітик упевнений, що в найближчі декілька місяців не з'являться чинники, здатні змінити цей тренд.
Потенціал для зміцнення гривні збережеться до кінця 2010 р., стверджують учасники ринку. Вони не відкидають короткочасного порушення балансу між попитом і пропозицією валюти, проте, швидше за все, такі періоди триватимуть не більш одного або двох тижнів.
Нестабільність може бути викликана виведенням інвестицій з українського ринку портфельними інвесторами, які захочуть зафіксувати прибуток. "Наприклад, якщо вони вийдуть з ОВДП", - говорить аналітик крупного банку з російським капіталом. Незважаючи на це, за його оцінками, пропозиція валюти над попитом переважатиме до кінця року.
Стабільність курсу гривні залежатиме і від того, чи зможе правління Нацбанку і далі санкціонувати поточний рівень інтервенцій на міжбанку. "НБУ, швидше за все, має свою межу для емісії гривні, необхідної при покупці валюти на міжбанку. Головне питання - як довго НБУ буде готовий емітувати гривню ради стабільності курсу", - сказав співрозмовник. Згідно з його прогнозом, політика НБУ не поміняється в третьому кварталі, але рано чи пізно Нацбанк буде змушений перейти до гнучкішого ціноутворення, бо перебуває під тиском Міжнародного валютного фонду.
"МВФ завжди був проти політики таргетування обмінного курсу і наполягатиме на переході до гнучкого курсоутворення", - сказав експерт.
Чиновники Нацбанку стверджують, що регулятор володіє всіма необхідними фінансовими інструментами для утримання стабільного курсу гривні. "Нацбанк сьогодні виходить з того, що ті ресурси, ті інструменти, які у нього є в наявності, дозволяють говорити про стабільність курсу, принаймні в короткостроковій перспективі", - сказав Балюк. Він прогнозує, що протягом декількох кварталів курс національної валюти буде в межах 7,8-7,9 грн./$1.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас