"Ъ": Фондовий ринок позбавлять податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Фондовий ринок позбавлять податків

Фондовий ринок
713
Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) запропонувала до 2015 року понизити податковий тиск на учасників ринку цінних паперів. Оприлюднений вчора проект стратегії розвитку фондового ринку передбачає звільнити від сплати податків багато операцій з цінними паперами, включаючи проведення IPO або обмін сертифікатів фондів. Експерти вважають, що зниження податкового тягаря істотно прискорить розвиток місцевого ринку, але сумніваються в прийнятті всіх пропозицій через ризики зниження доходів держбюджету.
Учора увечері Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку оприлюднила проект "Стратегії розвитку фондового ринку до 2015 року". У документі констатується, що "в останні декілька років відбувалося зменшення ролі фондового ринку, що характеризувалося низькою ліквідністю вітчизняних цінних паперів, мізерною часткою біржового ринку, недостатнім законодавчим регулюванням базових аспектів його функціонування (справедливого ціноутворення, ринкової стабільності, прозорості), обмеженою кількістю ліквідних і привабливих фінансових інструментів..."
Для виправлення ситуації в ДКЦПФР запропонували спростити податкове законодавство і валютне регулювання. Зокрема, громадянам хочуть дозволити платити 5% з будь-якого інвестиційного доходу і 0% - з дивідендів. Від сплати податків буде звільнений курсовий дохід (при перерахунку гривневого еквіваленту іноземних інвестицій), емісійний дохід (при первинному розміщенні цінних паперів) і операції купівлі-продажу безготівкової валюти.
Буде скасоване стягнення держмита при реєстрації емісії фондів і оподаткування обміну сертифікатів фондів, керованих однією компанією. У валютній сфері слід чекати спрощення інвестування в цінні папери нерезидентів і випуск валютних деривативів.
В ДКЦПФР розраховують, що реалізація нової стратегії дасть позитивний результат. "Логічний і зрозумілий режим оподаткування діяльності на ринку цінних паперів є умовою створення інвестиційного клімату, у тому числі і через інструменти фондового ринку", - вважає член ДКЦПФР Микола Бурмака.
За його словами, документ буде доопрацьований з врахуванням думки зацікавлених осіб. Експерти закликають ДКЦПФР чітко врегулювати питання оподаткування фізичних осіб. "Потрібно включити комісію брокера у витрати фізичної особи при інвестуванні в цінні папери. Ці питання актуальні в світлі розвитку інтернет-трейдингу і досить великої частини обсягів торгівлі фізичних осіб", - говорить керівник інформаційно-аналітичного департаменту адвокатського об'єднання "Колегія правозахисників" Олександр Швець.
Глава правління ІК Astrum Investment Management Максим Бланк вважає, що реалізація цих пропозицій може прискорити розвиток фондового ринку. "Це прибере дуже багато витрат і бар'єрів і дозволить нашому ринку стати місцем для розміщення акцій. Сподіваюся, в середньостроковій перспективі поміняється вектор, і емітенти перестануть переходити на західні ринки", - говорить генеральний директор ІК Concorde Capital Ігор Мазепа. Але скасування великої кількості податків не дозволить швидко затвердити цю стратегію. "При проблемах держбюджету складно уявити, що законодавець піде на зменшення податків", - відзначає голова правління "Української біржі" Олег Ткаченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас