Іспанські ощадбанки укрупнюються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанські ощадбанки укрупнюються

Казна та Політика
315
Найбільший ощадний банк Іспанії буде утворений після злиття другого і третього за величиною іспанських ощадних банків Caja Madrid і Bancaja. Очікується, що вартість об'єднаних активів нового фінансового інституту складе EUR340 млрд., що вище від вартості активів нинішнього найбільшого ощадбанку Іспанії La Caixa, які оцінюються в EUR272 млрд.
Банк Caja Madrid, що є старшим партнером об'єднання, отримає право призначити президента об'єднаного банку. Нинішнім главою Caja Madrid і вірогідним президентом об'єднаного банку є колишній директор-розпорядник МВФ Родріго де Рато. Кандидатуру віце-президента нового іспанського ощадбанку назве Bancaja, що є молодшим партнером в злитті.
В кінці травня Caja Madrid заявив про те, що також веде переговори про злиття з дрібними іспанськими ощадбанками: Caixa Laietana, Caja de Аvila, Caja Insular de Canarias, Caja Segovia і Caja Rioja.
Минулого місяця чотири іспанські ощадні банки - Caja Mediterraneo, Cajastur, Caja Extremadura і Caja Cantabria - вирішили об'єднати свій бізнес і заснувати для цього Sistema Institucional de Proteccion (SIP) з більш ніж EUR135 млрд. активів. Sistema Institucional de Proteccion буде п'ятим найбільшим банком Іспанії і третім найбільшим ощадним банком країни. Міністр фінансів Іспанії Елєна Сальгадо пообіцяла тоді, що в найближчі декілька тижнів варто чекати нового злиття ощадних банків. "Всі регіональні уряди мусять розуміти, що рішення повинні прийматися швидко", - заявила міністр. Відомо, що принаймні 16 іспанських банків ведуть переговори або вже оголосили про плани об'єднання.
На укрупненні банківського сектора і злитті ощадбанків (cajas), яких в Іспанії налічується 45, наполягає іспанський центробанк. Ощадбанки не продають свої акції на біржах, у них немає акціонерів, частина їхнього прибутку йде на соціальні програми. Ощадні банки переважно працюють з приватними особами, а також з дрібними підприємствами. На відміну від звичайних комерційних банків, мережа ощадних банків має більшу кількість філій, які працюють по всій Іспанії.
Протягом 10 років буму на ринку нерухомості Іспанії ощадбанки збільшили обсяг виданих кредитів у п'ять з гаком разів, і зараз на їх припадає половина виданих в країні кредитів. Фінансові структури Іспанії, яким будівельний сектор винен понад EUR325 млрд., в основному за куплені землі, накопичили за роки кризи вражаючий каталог нерухомості: конфіскованої у власників-неплатників і зарахованої в рахунок боргів у будівельників.
З 2009 р. банки почали активний розпродаж цієї нерухомості, пропонуючи відповідну схему кредитів. За дев'ять місяців минулого року банки Santander, Caixa Catalunya, Bancaja, Caja Madrid, Banesto в Caja de Ahorros del Mediterraneo продали понад 5000 об'єктів. Це на 1396 більше, ніж найбільші іспанські агентства нерухомості: Metrovacesa, Colonial, Reyal Urbis, Afirma, Realia в Martinsa Fadesa. Нарівні з агентствами банки стали учасниками салонів нерухомості і завели спеціальні департаменти і веб-сайти.
Широка залученість іспанських ощадбанків в іпотечний ринок стала причиною фінансових проблем деяких з них. Крім того, останнім часом іспанські ощадбанки стали об'єктом критики за низьку прозорість звітності. "Багато з них наполовину банкроти. У них багато кредитів будівельним компаніям і іпотечних позик, за рахунок об'єднання з іншими ощадбанками ці ризики розмиваються", - відзначає аналітик мадридською IE Business School Рафаель Пампіллон.
Минулого місяця іспанський центробанк узяв під свій контроль невеликий ощадний банк CajaSur, що належав католицькій церкві. Влада давно наполягала на об'єднанні CajaSur з Unicaja, великим за розміром і прибутковим ощадбанком. Хоча переговори почалися ще в липні 2009 р., до встановленого терміну (21 травня) сторони прийти до угоди не змогли, і у результаті Банк Іспанії звільнив менеджмент CajaSur і передав контроль над банком урядовому фонду. В банку CajaSur 486 відділень, його активи складають EUR19 млрд. (0,6% активів іспанських банків). Збиток CajaSur в 2009 р. склав EUR596 млн. при EUR426 млн. доходу. У 2008 р. 30% виданих кредитів CajaSur припадало на сектор нерухомості. За оцінкою Банку Іспанії, на відновлення CajaSur знадобиться EUR500 млн.
Міжнародний валютний фонд рекомендує владі Іспанії провести фінансову консолідацію і консолідацію банківського сектора, яка дозволить добитися стійкого і ефективного функціонування банківської системи. "Банк Іспанії має бути готовий до швидких рішень, якщо залишаються слабкі ланки", - відзначають автори доповіді МВФ. За оцінкою рейтингового агентства Standard & Poor’s, на відновлення банківської системи Іспанії знадобиться EUR35 млрд. В той же час другий за величиною комерційний кредитор Іспанії Banco Bilbao Vizcaya Argentaria заявив, що владі потрібно буде знайти EUR50 млрд. капіталу для реформування банківської системи країни.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас