Бродський: В Україні 300 тис. підприємців використовують спрощену систему оподаткування для ухиляння від сплати податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бродський: В Україні 300 тис. підприємців використовують спрощену систему оподаткування для ухиляння від сплати податків

Казна та Політика
2852
В Україні з 1,1 млн підприємців, які працюють на єдиному податку, 300 тис. використовують спрощену систему оподаткування для ухиляння від сплати податків та "оптимізації" видатків.
Про це заявив голова Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва Михайло Бродський, повідомляє прес-служба Держкомпідприємництва.
"Єдиний податок, який був запроваджений для самозайнятих підприємців у 1999 р., використовувався дуже "здібними" людьми для того щоб серйозно розбагатіти. Наприклад, всі наші супермаркети сьогодні працюють в оренді у приватних підприємців. Велике приміщення вони ділять на маленькі частини, платять тільки по 200 грн єдиного податку і оренду", - сказав голова Держкомпідприємництва.
За словами Бродського, за такою схемою нині працюють практично всі великі структури в оптовій торгівлі. У результаті поза державним контролем опиняється щонайменше 150 млрд грн. "Це ПДВ, який неможливо повернути підприємцям. Через нього все відмивається та "оптимізується", - наголосив він.
Голова Держкомпідприємництва звернув увагу, що 80% підприємців, які користуються спрощеною системою оподаткування, торгують на ринках і часто - контрабандною продукцією. Для того щоб стимулювати підприємців, які займаються виробництвом товарів та послуг в Україні, для них у проекті нового Податкового кодексу передбачений нульовий податок.
Бродський також заявив, що "Україна перетворилася на велику офшорну зону, де продається китайська та турецька продукція". Він навів офіційну статистку МВС, згідно якої в країні легально зареєстровано близько 300 тис. іноземців, переважна більшість з них торгує на українських ринках. Крім того, 13 тис. іноземців оформили собі пільговий єдиний податок. Таким чином, продаючи імпортні товари та заробляючи гроші в Україні, вони сплачують до бюджету щомісяця лише 200 грн. "У проекті нового Податкового кодексу таких пільг як мінімальний податок для іноземців не буде", - сказав Бродський.
Водночас, за підрахунками Держкомпідприємництва, 5 млн громадян України ніде офіційно не працевлаштовані, ще 2,5 млн оформлені на мінімальну заробітну плату чи півставки від неї, а самі отримують зарплатню "у конверті".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас