Эксперти: Звільнення "Нафтогазу" від сплати ПДВ при ввезенні природного газу є бюджетним марнотратством — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Эксперти: Звільнення "Нафтогазу" від сплати ПДВ при ввезенні природного газу є бюджетним марнотратством

Енергетика
334
Звільнення НАК "Нафтобаз України" від сплати ПДВ з операцій із ввезення природного газу є цілком нелогічним з точки зору наповнення бюджету. Це призведе до бюджетних втрат, проте не поліпшить фінансовий стан компанії, переконані дослідники з консорціуму незалежних аналітичних центрів, які здійснювали моніторинг перших 100 днів діяльності нової влади.
"Уряд підтримав великі вертикально-інтегровані компанії, звільнивши їх від сплати прибуткового податку на отримані дивіденди, що несе ризик появи нових схем мінімізації податкових зобов’язань", - констатують експерти.
Характеризуючи фінансовий стан "Нафтогазу" дослідники зауважили, що зниження ціни на газ для України, яка зараховується як оплата оренди перебування ЧФ на нашій території, частково вирішують проблеми компанії і підвищують конкурентоспроможність виробництва. Проте базові умови газового контракту залишаються незмінними, що дає можливість уряду РФ відновити дію експортного мита на газ, наголошують експерти.
"Існує ризик консервації стану справ (на строк щонайменше каденції нового президента України, щонайбільше - на час дії газових контрактів), оскільки нові ціни можуть загальмувати реалізацію програм енергозбереження тощо", - прогнозують дослідники.
Дослідження було проведено 40 провідними українськими експертами із Інституту громадянського суспільства, Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, Інституту євроатлантичного співробітництва, Центру політико-правових реформ, Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, чисельних громадських організацій.
Дослідження було виконане за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас