Витрати будуть заохочувати грошима — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Витрати будуть заохочувати грошима

Казна та Політика
1193
Україна стане найбільшим бенефіціарієм грошей ініціативи Східноєвропейського партнерства із підвищення енергоефективності і охорони довкілля (Eastern Europe Energy Efficiency and Environment Partnership, E5P). Про це під час українсько-шведського семінару з питань енергоефективності заявив директор українського представництва Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Андре Куусвек.
"Україна - це найбільша країна в Східній Європі, яка буде найбільшим бенефіціарієм цього проекту. Ми чекаємо з нетерпінням можливості України бути членом проекту Е5Р", - сказав він. Куусвек також уточнив, що один із запланованих проектів вартістю EUR5 млн. планується реалізувати в Житомирі.
За словами заступника голови Національного агентства з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів Миколи Корінька, в рамках співпраці з ініціативою Е5Р Україна може отримати на умовах грантів в EUR1,5 млрд. "Мінекономіки проводяться підготовчі узгодження для підписання угоди, аби ми могли взяти участь в програмі. У червні відбудеться рада директорів Е5Р і на цей момент ми повинні підготувати разом з Мінекономіки постанову про вступ до цієї структури", - заявив пан Корінько. Він додав, що членський внесок України в Е5Р складає EUR10 млн. Цього року з бюджету передбачено виділення EUR2 млн.
Нагадаємо, ініціатива Е5Р - це міжнародна організація, до якої входить близько 120 країн світу, створена в листопаді 2009 р. за ініціативою Швеції під час її головування в Євросоюзі. Організація надає допомогу країнам в розвитку ефективної економічної політики шляхом сприяння модернізації муніципальної інфраструктури; вирішення питань, пов'язаних із зміною клімату; сприяння в реалізації політики енергетичної безпеки. Бюджет гранту, становить EUR91(який може бути збільшений) і розрахований на період 5 років для надання інвестиційних грантів і грантів на надання технічної допомоги. ЄБРР адмініструє загальне використання коштів. В Україні підвищення енергоефективності здійснюватиметься із зосередженням на секторі централізованого теплопостачання.
За словами директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Саприкіна, не дивлячись на деякі переміщення у сфері підвищення енергоефективності України, загальна ситуація залишає бажати кращого. "Ми бачимо, що системної роботи з цього напряму не ведеться, і будь-яких серйозних результатів доки чекати рано. Якщо західні інституції запропонують реалізацію конкретних проектів, що дозволить вивчити їх досвід і застосувати його на наших підприємствах, це буде позитивно. Адже держава виділяє на ці потреби дуже невеликі кошти", - сказав експерт. Він упевнений, для того, щоб дійсно підвищити енергоефективність країни, ця сфера повинна стати привабливою для інвесторів, а не лише для окремих міжнародних організацій. "Держава повинна допомагати організувати цю сферу як бізнес. І навіть не стільки грошима. Щоб цей процес був зрозумілим, простим і вигідним як з точки зору входження інвестицій, так і оформлення всіх необхідних документів в зв'язку з цим", - сказав він. За його словами, на сьогодні інтерес, зокрема, може представляти напрям використання поновлюваної енергії. "В цьому відношенні ухвалений непоганий законопроект, поправки до закону про електроенергетику, де закладені досить високі коефіцієнти, які роблять вигідним використання сонячної, вітрової і деяких інших видів енергії", - додав він.
В той же час потенціал України в підвищенні енергоефективності чи не найбільший серед країн світу, зазначає заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев. "Україна, нарівні з Росією, використовує енергію найменш ефективно. В цьому відношенні ми поступаємося країнам Західної Європи в три і більше разів. В той же час ефект від підвищення енергоефективності, особливо спочатку, може бути максимальним. Тому навіть незначні вкладення в сферу енергоефективності дуже швидко окупаються", - сказав "i" експерт. Зокрема, введення елементарного обліку і моніторингу витрати тепла і електроенергії, введення енергоменеджменту (лімітації) дозволяє вже економити не менше 10% енергоресурсів. За словами пана Рябцева, проблема полягає в тому, "що керівники підприємств або не розуміють ефекту від вкладень, або у них просто відсутні кошти для того, щоб реалізовувати ці програми". "Відсутня і політична воля, оскільки всі державні заходи щодо підвищення енергоефективності обмежуються лише словами і не ведуть до реалізації якихось реальних проектів", - додав експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас