Банки побоюються негативних наслідків реформи сектора для світового ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки побоюються негативних наслідків реформи сектора для світового ВВП

Валюта
236
Темпи економічного зростання в єврозоні, США і Японії можуть зменшитись на 3 відсоткових пункти з теперішнього моменту по 2015 рік в тому випадку, якщо пропозиції, які приписують банкам збільшити капітал і кількість ліквідних активів на балансі, набудуть чинності, свідчать оцінки експертів Інституту міжнародних фінансів (Institute of International Finance, IIF), пише газета Financial Times.
В результаті кількість нових робочих місць в банківському секторі буде на 9,7 млн меншою, ніж могла б бути.
IIF наполягає на тому, аби Базельський комітет з банківського нагляду (Basel Committee on Banking Supervision) переглянув або, принаймні, відклав набуття чинності пропозицій, відомих як Basel III, голосування з яких має відбутися цього року.
За оцінками експертів IIF, найбільше відчує на собі наслідки прийняття нових правил єврозона, економічний підйом якої сповільниться на 0,9% на рік, що призведе до сукупного скорочення ВВП до 2015 року на $920 млрд (4,3%).
ВВП США за той же період знизиться на 2,6%, або на $951 млрд, Японії - на 1,9%, або на $130 млрд.
"Нам всім необхідні поліпшення в регулюванні банківської системи, але не такою ціною. Питання в тому, як провести реформи, аби отримати максимальну користь при мінімальних витратах", - зазначає головний виконавчий директор Standard Chartered Пітер Сандс.
Базельський комітет, який розробляє глобальні стандарти, які потім запроваджують державні регулятори, запропонував посилити вимоги до основного капіталу першого рівня, а також збільшити обсяг ліквідних активів на балансах банків, аби зменшити їх залежність від ринку короткострокового міжбанківського кредитування.
За оцінками IIF, для того, щоб відповідати новим вимогам, банкам потрібно буде залучити $700 млрд за рахунок випуску звичайних акцій і випустити довгострокові боргові зобов'язання на $5,4 трлн за період з 2010 по 2015 рік.
Дослідження IIF також передбачає, що вплив нових правил на світовий ВВП істотно зменшиться з часом. Так, в період з 2015 по 2020 рік вони зменшать сукупний ВВП єврозони, США і Японії менш ніж на 0,1%.
Тим не менше негативний вплив нових правил на світовий ВВП найближчими роками може бути знижений за рахунок відстрочення їх введення, як було запропоновано міністрами фінансів країна G20 в ході саміту, що відбувся минулого тижня.
"Якщо ми бачимо слабке економічне зростання у низці регіонів світу, було б не дуже мудро наполягати на дуже швидкому введенні правил", - вважає головний виконавчий директор Deutsche Bank і глава IIF Йозеф Аккерман.
Експерти IIF в своєму дослідженні не намагалися оцінити інші потенційні реформи, включаючи запропоновану заборону на торговельні операції банків за рахунок власних коштів або скорочення левереджа.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас