Світовий банк: Зростання світової економіки продовжиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк: Зростання світової економіки продовжиться

Казна та Політика
170
Економічне зростання всіх країн світу цього року складе 2,9% і продовжить зміцнюватися в 2011 (+3,3%) і 2011 роках (+3,2-3,5%). Про це говориться в доповіді Світового банку (СБ) "Глобальні економічні перспективи", опублікованій на сайті організації. Світовий ВВП в 2009 році зменшився на 2,1%.
Економіки країн, що розвиваються, будуть щороку зростати в межах 5,7-6,2% з 2010 по 2012 рік, підрахували аналітики СБ. Перспективи країн з розвиненою економікою будуть менш оптимістичними: у 2010 році їх чекає зростання ВВП на рівні 2,1-2,3%, і цього буде недостатньо, аби врівноважити економічний спад в 3,3% в 2009 році. У 2011 році ВВП розвинених держав підвищиться на 1,9-2,4%.
"Хороші показники країн, що розвиваються, в сучасному світі багатополюсного економічного зростання обнадіюють, - наводяться в доповіді слова провідного економіста СБ Джастіна Іфу Ліня. - Але для того щою відновлення продовжилося, країни з високими доходами повинні використовувати можливості, які дають високі темпи зростання в країнах, що розвиваються".
Відновлення світової економіки стикається в середньостроковій перспективі з декількома серйозними перешкодами: скорочення міжнародного руху капіталу, високий рівень безробіття і збереження в багатьох країнах нереалізованих резервів економіки у розмірі більше 10% ВВП. Тоді як вплив європейської боргової кризи до теперішнього часу вже обмежений, тривале збільшення суверенного боргу може підвищити вартість позик, а також зменшити інвестиції і економічне зростання в країнах, що розвиваються, підкреслюється в доповіді.
Зусилля Міжнародного валютного фонду і Євросоюзу попередять дефолт або великомасштабну реструктуризацію суверенного боргу європейських держав, вважає СБ. Не дивлячись на це, країни, що розвиваються, і регіони, мають тісні торговельні і фінансові зв'язки з країнами з високим рівнем держборгу, можуть відчути на собі несприятливий вплив через проблеми своїх сусідів.
Незалежно від того, як розвиватиметься ситуація з суверенним боргом в Європі, виникнення другої хвилі фінансової кризи не може бути виключене в деяких європейських країнах, що розвиваються, і Центральній Азії. "Країни, що розвиваються, не захищені від впливу кризи суверенного боргу в багатих державах, - зазначає керівник відділу глобальної макроекономіки СБ Ендрю Бернс. - Проте ми чекаємо, що багато країн продовжать відчувати себе добре, якщо вони націлені на стратегії зростання, поліпшення бізнес клімату або підвищення ефективності витрат".
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас