Банк Англії залишив незмінною ставку і обсяг програми викупу активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії залишив незмінною ставку і обсяг програми викупу активів

Казна та Політика
94
Банк Англії в четвер зберіг базову відсотокову ставку на колишньому рівні - 0,5% річних, що є мінімальним значенням з часу створення британського ЦБ, повідомило агентство Bloomberg.
Британський ЦБ також не став змінювати об'єм програми викупу активів, залишивши його на рівні 200 млрд фунтів стерлінгів ($292 млрд).
Обидва рішення співпали з очікуваннями аналітиків.
Таким чином, Банк Англії зберігає політику стимулювання, тоді як новий уряд Великобританії готує програму скорочення бюджетних витрат.
Британський центробанк прагне підтримати економіку, зростання якої сповільнилося в першому кварталі цього року в порівнянні з попереднім кварталом. Крім того, керівництво ЦБ побоюється наслідків боргової кризи в єврозоні. Банк зберігає стимул-реакції, не дивлячись на те, що інфляція в країні перевищує цільовий рівень, що становить 3%, зазначають експерти.
Споживчі ціни у Великобританії зросли в квітні на 3,7% в річному вираженні, що стало максимальним стрибком з 2008 року.
Уряд Великобританії, який в травні очолив Девід Кемерон, планує оприлюднити проект нового бюджету, що передбачає зменшення держвитрат, 22 червня.
"В кращому випадку можна говорити про те, що економіка стабілізується низькими темпами, - відзначає економіст VTB Capital Plc в Лондоні Нейл Макіннон. - Посилення фінансової політики передбачає, що відсоткові ставки залишаться низькими протягом довгого часу. В разі одночасного посилення кредитно-грошової і фінансової політики британська економіка може скотитися назад в глибоку рецесію".
Засідання Банку Англії, що відбулось в четвер, стало першим з моменту формування нового уряду країни 11 травня. Враховуючи, що деталі плану британського уряду зі скорочення бюджетного дефіциту доки невідомі, експерти не чекали змін в політиці центробанку.
Курс фунта стерлінгів до долара зростає після публікації рішення Банку Англії. В ході торгів вартість фунта піднялася на 0,7% - до $1,4626. З початку цього року фунт подешевшав на 10% відносно американської валюти.
Наприкінці травня Організація з економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) заявила, що Банку Англії варто розглянути можливість підвищення ставки і скорочення вкладень в облігації до кінця цього року, враховуючи зростання інфляційного тиску.
"Наступним кроком британського ЦБ буде підвищення ставки, і це станеться в першому кварталі наступного року, - зазначає економіст Societe Generale Брайан Хілліард. - Економічний підйом в країні, проте, буде дуже повільним".
Європейський центральний банк (ЄЦБ), як очікується, також збереже базову відсоткову ставку незмінною - на рівні 1% річних - в ході засідання в четвер.
Банк Англії утримує ставку на нинішньому рівні з березня 2009 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас