У Мінпраці хочуть серйозно узятись за перевірку пільговиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінпраці хочуть серйозно узятись за перевірку пільговиків

Казна та Політика
295
Міністр праці і соціальної політики України Василь Надрага заявляє, що уряд планує надавати соціальну допомогу пільговикам на основі аналізу не лише їх доходів, але і витрат. Про це Надрага заявив на прес-конференції в Кабінеті міністрів.
"Це можливий варіант утворення інституту - Державної соціальної інспекції, яка матиме змогу вивчати не лише можливість людини, її бажання (отримувати соціальну допомогу), але і те, за які ресурси вона існує, і відповідним чином, наскільки вона обгрунтовано претендує на ті або інші варіанти соціальної допомоги", - сказав Надрага.
Зокрема, за його словами, Міністерство праці і соціальної політики планує запровадити "непрямі методи оцінювання доходів громадян". "Ми сьогодні оцінюємо доходи, чітко розуміючи, що в нашій державі є чимала кількість людей, які отримують неофіційні доходи, значить, ми повинні оцінювати в цілому, що отримує чоловік, а не лише ті довідки, які він приносить, кажучи про свої доходи і доходи своєї сім'ї. Це один з можливих варіантів. Розглянути не лише доходи, але і витрати людини, її сім'ї в цілому і тоді буде зрозуміло - є доходи чи ні", - додав Надрага.
10 березня 2010 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законів України про запобігання і протидію корупції", згідно з яким перенесено з 1 квітня 2010 року на 1 січня 2011 року набуття чинності пакету антикорупційних законів, за якими повинна була вводитися норма про необхідність для чиновників декларувати не лише свої доходи, але і витрати.
Уряд Юлії Тимошенко в 2009 році оптимізував соціальні витрати на основі перевірки доходів малозабезпечених громадян. У квітні 2009 року тодішній міністр праці і соціальної політики Людмила Денісова заявила, що за результатами аналізу доходів і витрат громадян, що претендували на соціальну допомогу, понад 200 мільйонів гривень було направлено на реалізацію програму допомоги сім'ям з дітьми.
“У 2008 році допомогу отримали 134 тисячі родин. І коли ми проаналізували, хто ж саме, то виявилося: в 70 тисяч були працездатні люди, які, проте, ніде не працювали, не вчилися і не були зареєстровані в центрах зайнятості. 60 тисяч протягом року зробили покупки на суму понад 10 прожиткових мінімумів. Тисяча ”малозабезпечених” сімей купили торік другу машину, 600 - другий будинок. Віднині ми такі родини допомоги малозабезпеченим позбавлятимемо. Заяви на її отримання міститимуть графи відносно покупок, і надані дані перевірятимемо”, - сказала Денісова.
В травні 2009 року уряд Тимошенко схвалив і направив на розгляд Верховної Ради законопроект "Про внесення змін до закону про статус народного депутата України".
Зокрема, уряд запропонував законодавчо закріпити норми, що передбачають придбання депутатами путівки на оздоровлення за свій рахунок, а також оплачувати послуги залів для прийому офіційних делегацій і VIP-персон. Але цей закон не був ухвалений і всі ці послуги надаються депутатам безкоштовно.
Уряд також пропонував на законодавчому рівні закріпити норму про надання колишнім народним депутатам фінансової допомоги впродовж одного місяця, і впродовж трьох місяців - за умови його професійної переорієнтації. Зараз все ще діє норма, за якою колишній депутат отримує допомогу протягом року, якщо він не знаходить роботу, і впродовж півтора років, якщо його направляють на профнавчання.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас