Експерти: Короткострокові депозити стали невигідними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Короткострокові депозити стали невигідними

Кредит&Депозит
2268
Середня ставка із депозитів строком на тиждень знизилась на 4,5 відсоткових пункти за останні три місяці. Таке падіння істотно позначилося на доходах вкладників: тепер середня ставка з цих депозитів становить 10% річних. Одночасно пропозиції банків із коротких вкладів зменшились на чверть.
За даними компанії "Простобанк Консалтинг" середня ставка із накопичувальних депозитів (із можливістю поповнення, без можливості часткового зняття) в гривні строком на один тиждень за станом на 07.06.2010 р. склала 10,08% річних. При цьому на 01.03.2010 р. вона складала 15,56% річних.
Таким чином, за три місяці зниження склало 4,47 відсоткових пункти. Ставка з аналогічних вкладів строком на два тижні також знизилася на 3,24 п.п. - до 10,85% річних. Враховуючи те, що річна інфляція в бюджеті на 2010 рік прогнозується на рівні 13,1%, реальної прибутковості такі вклади можуть не показати. Варто зазначити, що тепер вигідними можна назвати лише довгострокові вклади: середня ставка із накопичувальних депозитів строком на один рік за станом на 07.06.2010 р. склала 18,2% річних.
Ще однією важливою тенденцією стало зниження на чверть кількості пропозицій від банків із коротких депозитів термінами на 1 і 2 тижні. За даними на 07.06.2010 р. налічується 40 таких програм, тоді як на 01.03.2010 р. їх було 55.
На думку експертів, зниження депозитних ставок продовжуватиметься і далі. "За умови, що в економіці, фінансовому секторі і з валютним курсом не буде проблем - з термінових вкладів до кінця року середні ставки можуть впасти ще на 2-3% річних, перш за все із вкладів строком до одного місяця і з універсальних (гнучких) вкладів із можливістю поповнення і часткового зняття", - прогнозує Ігор Дорошенко, заступник голови правління Universal Bank.
Втім, деякі фахівці вважають, що основне падіння депозитних ставок вже позаду. "Масовий обвал відсоткових ставок з депозитів вже минув, далі - невеликі корегування. Якщо ж економічна ситуація покращиться швидше, ніж очікується - тоді можливе нове зниження ставок, але вже не таке різке, - вважає Анджей Олейник, директор із маркетингу і розвитку продуктів Platinum Bank. - Зміни торкнуться, перш за все, короткострокових депозитів - строком до трьох місяців. Значнішого зниження ставок і скорочення кількості пропозицій можна чекати лише із коротких вкладів - на терміни до одного місяця у всіх валютах".
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас