"Ъ": Україна і Росія прийшли в обмінний пункт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Україна і Росія прийшли в обмінний пункт

Енергетика
2956
Президент Віктор Янукович під час зустрічі з прем'єр-міністром Російської Федерації Володимиром Путіним в Стамбулі запропонував створити спільне підприємство, яке управлятиме родовищами з видобутку газу в Росії і на українському Чорноморському шельфі.
"Ми готові обмінятися певними активами, аби через кооперацію отримати доступ до видобутку нафти і газу в Росії", - сказав Янукович. За його словами, Україна хоче бачити РФ партнером у видобутку газу і нафти на шельфі Чорного моря. Директор департаменту нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго Костянтин Бородін уточнив, що активи можуть бути об'єднані аналогічно схемі співпраці з німецькою Wintershall, яка обміняла 50% в своєму трейдері Wingas на 49% в російському "Ачимгазі", який видобуває газ на ачимовських покладах Уренгойського родовища. Як розповів інший чиновник міністерства, Україну могли б зацікавити частки в Уренгойському або Астраханському родовищах.
"Ми вже вели переговори про їх розробку в 2006 році, але вони не увінчалися успіхом через зміну уряду в Україні", - відзначив співрозмовник. Рік тому "Газпром" вперше приступив до самостійного видобутку газу з ачимовських покладів, які знаходяться на глибині майже 4 тис. м при аномально високому тиску (понад 600 атмосфер) пласта і обтяжені важкими парафінами. Основні запаси вуглеводнів, що отримують з ачимовських покладів Західного Сибіру, зосереджені на Уренгойському нафтогазоконденсатному родовищі із запасами понад 1 трлн кубометрів газу і 200 млн т конденсату. Його надрокористувачем є ТОВ "Газпром видобуток Уренгой" (100% володіє "Газпром"). Спільним підприємством з Wintershall Holding AG - ЗАТ "Ачимгаз" - з липня 2008 року ведеться дослідно-промислова експлуатація ачимовських покладів.
Ліцензія на Астраханське газоконденсатне родовище належить ТОВ "Газпром видобуток Астрахань" (дочірнє товариство "Газпрому"). Родовище розробляється з 1986 року. Його запаси по категорії АВС1 складають 2,4 трлн кубометрів газу і 377 млн т газового конденсату. Унікальність Астраханського родовища полягає у високому вмісті сірководню в суміші (до 25%) пласта, глибині залягання пластів (3800-4000 м), температурі (110 С°) пласта і тиску (понад 600 атмосфер). Виробленість родовища складає всього 6,3%.
Переговори можуть початися, на думку українських чиновників, вже наступного тижня. У "Газпромі" відзначають, що в графіці глави компанії Олексія Міллера візит української делегації не запланований, проте міністр палива і енергетики Юрій Бойко, як правило, погоджує свої зустрічі дуже оперативно. Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов назвав пропозиції української сторони "життєздатним варіантом", додавши, що треба все-таки орієнтуватися на документи. Вчора в Стамбулі замглави "Газпрому" Олександр Медвєдєв також сказав, що поки жодних конкретних документів від України не надходило.
Пропозиція щодо залучення Росії в розробку газових родовищ на шельфі Чорного моря не єдина. Як уточнили в Мінпаливенерго, розглядається також варіант надання Росії частки в компанії, що транспортує природний газ ("Укртрансгаз"), або права продавати весь газ на внутрішньому ринку ("Газпром" намагається отримати істотну частку ринку впродовж десяти років). "Головне завдання для нас - добитися оперативного контролю над родовищами газу в Росії, здатними забезпечити щорічний видобуток і експорт до України не менше 30 млрд кубометрів газу", - говорять в Мінпаливенерго.
30 квітня прем'єр РФ Володимир Путін висунув ідею злиття "Нафтогазу" і "Газпрому". Україна із цього приводу висловлювалася досить стримано. Більше того, влада заявила, що готова до об'єднання активів на паритетних началах, а не за схемою злиття "Нафтогазу" і "Газпрому".
Експерти неоднозначні в оцінках пропозицій України. "Росія ніколи не погодиться віддати оперативний контроль над своїми родовищами іншій країні", - говорить член комітету Верховної ради по ПЕК Сергій Пашинський. В той же час генеральний директор "Фінекспертизи" Агван Мікаєлян вважає, що для "Газпрому" це вигідна пропозиція - він отримує контроль над транзитною і газорозподільною мережею. "Це щонайпотужніший важіль впливу і абсолютно у дусі стратегії диверсифікації бізнесу через газорозподіл до кінцевого споживача, - міркує експерт.- Україна ж отримує ту ж диверсифікацію, лише в області видобутку. Це може бути нове підприємство, куди 'Газпром' передасть активи, рівноцінні капіталізації 'Нафтогазу' в обмін на контроль над газорозподільною системою України".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас