Янукович: Україна готова обмінятися енергетичними активами з РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Україна готова обмінятися енергетичними активами з РФ

Казна та Політика
331
Україна готова обмінятися енергетичними активами з Росією для спільного видобування газу. Про це повідомив Президент України Віктор Янукович в ході двосторонньої зустрічі з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним, у рамках саміту по заходах довіри в Азії, передає РБК.
"Ми б хотіли бачити вас партнерами не тільки з транспортування газу, споживання, але і в спільному видобутку", - сказав Янукович, звертаючись до російського прем'єра. "Ми готові були б обмінятися якимось активами з Росією, щоб зробити спільну кооперацію, щоб ми ввійшли в спільний видобуток газу в РФ", - пояснив він. При цьому Янукович додав, що Україна хотіла б бачити Росію партнером у проектах з видобутку нафти і газу на шельфі Чорного моря.
Президент України також попросив прем'єр-міністра РФ підтримати Україну в питанні отримання кредиту в російських банках на будівництво нових блоків на Хмельницькій і Рівненській АЕС.
Раніше сьогодні, Янукович і прем'єр-міністр Турецької Республіки Реджеп Ердоган у Стамбулі обговорили співпрацю двох країн у галузі видобутку нафти і газу на шельфі Чорного моря. Янукович сказав, що між Україною і Туреччиною буде створена стратегічна рада, яку повинні очолити прем'єр-міністр Туреччини і Президент України.
Нагадаємо, 28 травня ц.р. Міллер і Юрій Бойко обговорили в Москві можливість створення спільного підприємства (СП) ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" на паритетних засадах. На зустрічі обговорювалися питання, пов'язані з опрацюванням пропозиції про об'єднання ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України". Сторони погодилися, що цей процес може бути поетапним. "Першим кроком може стати створення спільного підприємства двох компаній на паритетних засадах - 50 на 50. Зараз необхідно визначитися з переліком активів, які могли б бути внесені в спільне підприємство кожної зі сторін", - відзначив за підсумками зустрічі Міллер.
17-18 травня ц.р. в Києві перебував з візитом президент Росії Дмитро Медведєв, до складу делегації входив і глава "Газпрому" Олексій Міллер. За однією з версій, оприлюднених українськими ЗМІ, під час цього візиту планувалося підписати угоду про об'єднання енергоконцернів двох держав. Цього, однак, в Києві не відбулося. У той же час Медведєв заявив 18 травня, що "Газпром" і НАК "Нафтогаз" продовжать діалог щодо об'єднання, але в будь-якому випадку Росія не відмовиться від будівництва обхідних газових трубопроводів.
Як повідомлялося, 30 квітня ц.р. за підсумками російсько-українських переговорів в Сочі глава уряду РФ Путін запропонував об'єднати "Газпром" і НАК "Нафтогаз України". Тоді ж глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що об'єднання двох компаній буде збудовано на основі обміну активами "по усьому газовому ланцюжку" від геологорозвідки до розподілу кінцевим споживачам.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас