Латвія хоче вступити до єврозони у 2014 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Латвія хоче вступити до єврозони у 2014 році

Казна та Політика
181
Криза суверенних боргів, що вразила окремі європейські країни, не вплине на плани Латвії із переходу на євро в 2014 році, повідомив президент країни Валдіс Затлерс. "Ми не збираємось змінювати плани (зі зміни національної валюти на євро) через те, що щось сталося десь там в Європі", - сказав Затлерс.
В той же час, за словами президента Латвії, перехід країни на євро "не є основною метою".
"Основна мета - зробити нашу економіку стійкою. А це означає, що ми маємо бути упевнені, що наша економіка життєздатна, стабільна і демонструє стійке зростання, і в 2014 році ми плануємо перехід на євро", - заявив президент Латвії.
При вступі до Євросоюзу в 2004 році Латвія зобов'язалася приєднатися до єврозони в 2008 році, проте приєднання було відкладено через високу інфляцію національної валюти. Для введення євро необхідно, аби інфляція в країні не перевищувала 3%, в Латвії ж в 2008 році вона склала 11%.
На думку Затлерса, для Латвії важливо бути активним учасником загальноєвропейського ринку. Також президент Латвії висловив сподівання, що європейські країни надалі дотримуватимуться встановлених для них у фінансовому законодавстві ЄС норм.
"Євросоюз створювався для того, щоб стати спільним ринком для 500 мільйонів осіб , і кожен повинен виявитися у вигідному становищі. А для невеликої і відкритої економіки, такої як Латвія, дуже важливо бути частиною європейського ринку, - підкреслив Затлерс. - Сподіваємося, що інші європейські держави також приведуть свою економіку у відповідність з еталонними критеріями".
Боргова криза, що почалася в Греції, була викликана недотриманням країною критеріїв, встановлених в Пакті стабільності і зростання, який став базовим документом для створення єврозони.
За цим документом, дефіцит національного бюджету не повинен перевищувати 3% ВВП, а розмір національного держборгу - 60% ВВП, відносно держав-порушників бюджетної дисципліни передбачені штрафи і деякі інші санкції.
Між тим, за станом на сьогоднісередній державний борг по єврозоні досяг 85% ВВП.
Економіка Латвії частково відновилася від світової економічної кризи, проте перед владою країни все ще стоїть завдання повернення динаміки ВВП в позитивне русло, заявив Затлерс.
"Ми нетерпляче чекаємо відновлення нашої економіки, - зазначив президент Латвії. - Ми всі прекрасно розуміємо, що основна мета - стабілізація фінансової системи і економіки - досягнута, але завдання відновлення економіки і відновлення зростання ще не виконане".
Єврокомісія 12 травня 2010 року виступила з офіційною пропозицією про приєднання іншої прибалтійської країни, Естонії, до єврозони з 1 січня 2011 року, оскільки країна виконала всі необхідні умови для переходу на євро.
Якщо рекомендації Єврокомісії будуть схвалені країнами Євросоюзу, Естонія стане 17-ою країною єврозони і першою з прибалтійських держав, що перейшли на єдину європейську валюту.
Єврозона об'єднує 16 країн Європи із загальним населенням більше 320 млн осіб, офіційною валютою яких є євро. Валюта євро була введена в 1999 році в безготівкий обіг як паралельна валюта в країнах економічного і валютного союзу ЄС. Реальні монети і банкноти були введені в обіг 1 січня 2002 року.
Регулятором, відповідальним за проведення грошово-кредитної політики в єврозоні, є Європейський центральний банк
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас