Василь Онопенко отримав удар в спину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Василь Онопенко отримав удар в спину

Казна та Політика
6626
На останньому засіданні пленуму Верховного суду (ВСУ) були публічно озвучені претензії до Василя Онопенка. Немає сумнівів, що в світлі грядущого реформування судової системи, і ВСУ у тому числі, настрої в цьому органі розжарюються день за днем. Але потрібні керівництву ВСУ рішення пленум поки схвалює.
В п'ятницю відбулося засідання пленуму ВСУ, найбільш резонансною темою якого стало внесення подання до Конституційного суду (КС) з приводу неконституційності посилення повноважень Вищої ради юстиції (ВРЮ).
Нагадаємо, колізія виникла довкола прийнятого Верховною Радою закону №2181-VІ, наявність процедурних порушень при розгляді якого офіційно визнав навіть спікер Володимир Литвин. Документ максимально прискорює процедуру у ВРЮ з притягнення суддів до відповідальності за порушення присяги. При цьому судді, які провинилися, практично позбавлені можливості оскаржувати рішення про своє звільнення в судах. Важливо, що лише ВРЮ має право чинити дисциплінарне переслідування суддів ВСУ, у тому числі і керівників цього суду. При цьому більшість у ВРЮ зараз зосереджена в руках команди глави комітету Ради з правосуддя Сергія Ківалова (Партія регіонів) - непримиренного опонента Василя Онопенка.
Згадане подання в результаті підтримали 67 членів пленуму, а 7 голосували проти. Голосуванню передували гарячі дискусії з переходом на особи, що нетипово для суддів найвищого судового органу. Спочатку Василь Онопенко вже звично розкритикував закон №2181-VІ, підкресливши, що він звужує обсяг конституційних гарантій незалежності суддів. "Законом створені передумови для втручання ВРЮ і його окремих членів у здійснення правосуддя і для тиску на суддів. За бажання з неугодним суддею тепер легко розправитися. З 13 травня доля кожного судді в руках 11 осіб, що не мають стосунку до здійснення правосуддя. Ці дії усувають судову владу від участі в ухваленні рішень стосовно суддівської кар'єри і дозволяють встановити контроль над всім суддівським корпусом. Суддям у ВРЮ сьогодні нічого робити - будь-яке рішення може бути прийняте без їхньої участі або заслуховування їхньої позиції", - нарікав Онопенко. За його словами, нові законодавчі зміни з врахуванням особливостей складу, що діє, ВРЮ "дозволяють встановити тотальний контроль над судовою владою".
Проти такої постановки питання несподівано виступив суддя ВСУ, заступника глави Ради суддів України Станіслав Міщенко, який раніше захищав курс і політику Василя Онопенка. Спочатку Міщенко поцікавився, хто, окрім ВСУ, ще просив внести подання до КС, і згідно з яким законодавчим положенням пленум буде це робити. Але вираз обличчя Станіслава Міщенка свідчив про його бажання сказати значно більше, а жорстка відповідь Василя Онопенка говорила про розуміння того, що Міщенко сказав ще не все. Після цього Онопенко кілька разів намагався поставити питання на голосування, але щоразу його перебивав хтось з суддів ВСУ. Один з них поцікавився, чому пленум ВСУ, звертаючись в КС, весь час переслідує свої або вузькосуддівські інтереси.
"Виходить, що ВСУ використовує право звернення в КС виключно для задоволення своїх потреб. Спасибі!" - сказав суддя. "Але ви ж не знаєте, за що дякувати - я ж ще не відповів", - заперечив Василь Онопенко. "За вашу люб'язність, що ви дасте відповідь судді ВСУ", - парирував суддя. "Дам, всім дам. Формулюйте позицію, готуйте питання на пленум, і ми його розглядатимемо", - відрізав Онопенко.
Після цього в дискусію вступив Станіслав Міщенко, який розкритикував низку ключових положень подання в КС: "Є проблема, і ми знаємо, чому вона виникла (натякаючи, швидше за все, на ключову роль Василя Онопенка.- "і"). Виходить, ми більше захищаємо себе, і це виглядає некоректно". "Я навіть не знаю, на що тут відповідати. Той, хто ставить питання, думає, що він - найбільш морально-етичний, і його все це не зачепить", - сказав Василь Онопенко. "А на яких підставах ви щойно зробили випад проти судді Міщенка стосовно його моральності і етичності?" - вибухнув суддя госппалати ВСУ Іван Шицький. Нагадаємо, з приходом у ВСУ Василя Онопенка Шицький позбувся крісла голови цієї палати. "Так це ж комплімент йому!" - відповів Онопенко.
"Спочатку ви робите доповідь пленуму ВСУ і при цьому сидите, як пан. А після ви оцінюєте суддю! По якому праву?! Потрібно відчувати за собою багато гріхів, якщо не злочинів, аби бачити в законі №2181-VІ неконституційність. А так ми свідомо даємо оцінку питанню, маючи на увазі, що ми нібито не довіряємо суддям Вищого адмінсуду або адмінпалати ВСУ. Бачте, ми повинні довіряти апарату глави ВСУ. На яких підставах? Як голова ВСУ ви не берете участі в розгляді судових справ, але при цьому давали присягу, що відправлятимете правосуддя. Ви рятуєте себе, тому що порушували присягу, ухиляючись від відправлення правосуддя. Не тягніть ВСУ за собою в яму!" - заявив Іван Шицький. "Спасибі за пропозицію, ви, як завжди, обґрунтовано виступили", - стримувався Василь Онопенко. "На відміну від вас", - сказав ущипливо Шицький. Інші судді попросили главу ВСУ прибрати з тексту подання політичні оцінки стосовно ВРЮ, парламенту і президента, що Василь Онопенко пообіцяв зробити.
Раніше подібні діалоги були неможливі в стінах ВСУ, але тепер складно визначити, як Василь Онопенко зможе укріпити свої тепер хиткі позиції.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас