Чиновники КМДА заставляють власників кіосків купувати індульгенції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники КМДА заставляють власників кіосків купувати індульгенції

Казна та Політика
1313
Столична влада зайнялася відвертим рекетом: власникам МАФів запропонували добровільно платити на рахунки КП "Благоустрій" 1-2 тис. грн. на місяць, загрожуючи інакше знести їх конструкції. Індульгенції оформляються у вигляді договорів між господарем МАФа і КП на отримання бізнесменами рекомендацій і консультацій. На ділі ж господарям кіосків обіцяють, що, незалежно від наявності або відсутності дозвільних документів, вони можуть не боятися примусового переміщення конструкцій на штрафмайданчик.
Кажуть, що ініціатором даної новини є курируючий КП "Благоустрій" заступник міського голови Віктор Сивець, якому ця сфера дісталася в спадок від колишнього першого заступника мера Дениса Басса. В усякому разі пропозиція укладати подібні договори, так само як і масові демонтажі конструкцій, послідувала відразу після перерозподілу повноважень між чиновниками. Правда, підприємці стверджують, що дану схему хотів запровадити і Басс, який пропонував господарям, котрі не мають дозвільної документації, платити близько 3-4 тис. півроку. "Але тоді в місті хоч би не демонтували кіоски, власники яких отримали документи на розміщення від Головархітектури і сплатили послуги КП "Київське інвестиційне агентство". Зараз же зносять всіх підряд. Але 1-2 тис. грн. на місяць - дуже велика сума. Думаю, що незабаром доведеться організовувати акції протесту", - заявила глава Асоціації власників МАФів Києва Тетяна Петренко.
Отримати дозвільні документи на роботу кіоску за чинними в місті правилами вельми недешево. Для цього потрібно заплатити КП "КІА" за підготовку документів 20-40 тис. грн., а потім щомісячно платити цьому підприємству "за моніторинг господарської діяльності" 80-100 грн. за 1 кв. м площі конструкції. Крім того, безпосередньо перед установкою МАФа підприємцям доводиться отримувати ордер на порушення благоустрою, який обходиться їм в 6,5 - 50 тис. грн. залежно від розміру конструкції. Але навіть після отримання всіх перерахованих документів тимчасова споруда все одно вважатиметься незаконною. Адже в Києві, на відміну від інших міст країни, підприємцям не оформляють документи на право користування земельною ділянкою (договір оренди або сервітуту). До того ж Головархітектура часто видає дозволи на розміщення МАФів на зупинках громадського транспорту, біля виходів з метрополітену, на інженерних комунікаціях і в зелених зонах, що заборонено державними будівельними і санітарними нормами. "За останні два тижні в місті зафіксовано безліч випадків, коли КП "Благоустрій" демонтував кіоски бізнесменів, що мають і паспорт прив'язки МАФа до місцевості, і дозвіл від Головархітектури, і договір з КІА, і ордери на порушення благоустрою. На минулому тижні був знесений навіть один кіоск, власник якого мав договір оренди земельної ділянки", що діяв з 2007 р., - скаржаться підприємці.
Як з'ясувалося, щодня працівники КП "Благоустрій" демонтують в місті від 5 до 20 кіосків, що в три-чотири рази більше, ніж торік. За словами власника крупної мережі кіосків в Києві, який побажав залишитися неназваним, ГУ благоустрою мерії дійшло до того, що безпосередньо перед демонтажем МАФа відкликає раніше виданий ордер на порушення благоустрою. Враховуючи, що в Києві функціонують від 15 до 20 тис. малих архітектурних форм, нескладно підрахувати, що згода всіх бізнесменів підписати договори з комунальним підприємством дозволить чиновникам додатково отримувати з кіоскерів не менше 20 млн грн. на місяць. "Одна справа, коли людина працює нелегально. Звичайно, їй вигідно платити КП "Благоустрій" 1-2 тис. грн. на місяць і спокійно продовжувати свою діяльність. Але що робити тим, хто вже витратив на легалізацію своєї споруди чималі гроші?" - обурюється бізнесмен.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас