"Ъ": "Київстар" відправили на Vega — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Київстар" відправили на Vega

Казна та Політика
2384
Національна комісія з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) винесла ухвалу стосовно конфлікту між "Київстаром" і компанією Vega. "Київстар" повинен відновити в повному обсязі з'єднання з Vega, йдеться в рішенні №248, опублікованому в п'ятницю на сайті комісії. Там також відзначається, що Vega не розривала з'єднання з "Київстаром". Комісія наказала сторонам укласти угоду про інтерконнект до 30 червня, а Держінспекції по зв'язку – провести перевірку "Київстару" і скласти відповідний акт. Крім того, НКРЗ заборонила компаніям поширювати заяви, що порочать одна одну. В суботу з'єднання між "Київстаром" і Vega було відновлене.
Як розповів глава НКРЗ Володимир Олійник, комісія вважає, що "Київстар" порушив п. 6 ст. 55 закону "Про телекомунікації". "Це дає нам право в разі повторного відключення Vega позбавити 'Київстар' ліцензії. І я вас запевняю, що ми цим правом скористаємося", - заявив Олійник, додавши, що якщо сторони не підпишуть договір інтерконнект, то справа може перейти в судову площину. "Закон про телекомунікації' і ліцензійні умови забороняють операторам зв'язку в односторонньому порядку роз'єднувати мережі. Тому в НКРЗ є законні підстави анулювати ліцензію 'Київстару' і через суд добитися припинення діяльності компанії", - підкреслив управляючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов.
Термін договору про інтерконнект між компаніями витік в кінці минулого року. Відтоді оператори вели переговори про підписання нового, щомісячно подовжуючи дію контракту на 2009 рік. Але на червень цей зроблено не було. І минулого тижня "Київстар" заблокував доступ своїх абонентів до Vega. За інформацією НКРЗ, абоненти останньої могли дзвонити на мережу "Київстар", хоча, за даними "Київстар", - лише через транзитне з'єднання. У Vega стверджують, що зацікавлені в таких же умовах, як для "Укртелекому": вартість розмови – 38 коп./хв. У "Київстарі" ж наполягають на більшій ціні, розмір якої не розголошують.
Генеральний директор Vega Юрій Чуйков залишився задоволений рішенням НКРЗ. "Я вважаю, що НКРЗ поступила чітко і згідно із законом, - сказав він. - І ми домовилися з 'Київстаром' виконати вирішення НКРЗ - на цьому тижні ми сідаємо за стіл переговорів за ціною інтерконнекту". Начальник департаменту по корпоративних зв'язках "Київстару" Жанна Ревнова заявила: "Керуючись рекомендацією регулятора, ми відмовляємося від прилюдних коментарів із цього приводу і зосередимося на подальших конструктивних переговорах з компанією". При цьому вона додала, що зв'язок був відновлений, оскільки страждали абоненти "Київстару", бо Vega блокувала транзитний трафік. А Чуйков запевнив, що ця інформація не відповідає дійсності. За його словами, можливості компанії по транзитному графіку обмежені, і це могло призвести до проблем з дзвінками.
В конфлікт між операторами вирішили втрутитися і представники комітету Верховної ради з питань транспорту і зв'язку. Так, глава підкомітету Юрій Мороко повідомив, що в понеділок комітет має намір вимагати від Держінспекції зв'язку акт про порушення "Київстаром" ліцензійних умов. "Фактично оформлення цього акту – технічне питання, оскільки порушення вже визнане НКРЗ. Отримавши акт на руки, ми маємо намір направити його в Антимонопольний комітет разом зі своїми рекомендаціями", - уточнив Мороко. За його словами, комітет порекомендує АМКУ дати оцінку антиконкурентним діям "Київстару" і порушити справу за фактом порушення законодавства, що загрожує компанії штрафом у розмірі до 5% річного обороту. У "Київстарі" заяви Мороко коментувати відмовилися.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас