"Ъ": Затверджено бюджетні принципи на 2011 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Затверджено бюджетні принципи на 2011 рік

Казна та Політика
451
Верховна рада затвердила розроблені урядом "Основні напрями бюджетної політики на 2011 рік" з врахуванням депутатських пропозицій. Міністр фінансів Федір Ярошенко, який представив парламентарям проект документа, повідомив їм про спрощення адміністрування податків, скасування малоефективних державних і місцевих податків і зборів, перехід на єдиний соціальний внесок, зниження дефіциту держбюджету (до 4,5% ВВП) і ставок ПДВ і податку на прибуток. Обсяг прямого державного боргу Кабмін пообіцяв утримати "на економічно безпечному рівні" - не вище 40% ВВП, а розмір держгарантій складе не більше 3% ВВП. У захищені статті бюджету більше не будуть включені виплати відсотків за боргом, будівництво житла для військовослужбовців і підготовка до Євро-2012. Гарантуються всі соціальні витрати.
Депутати попросили уряд прискорити процес подачі до парламенту проекту Податкового кодексу і макроекономічних показників наступного року. "У 2011 році ми чекаємо зростання реального ВВП на 4,8%. Номінальний ВВП зросте на 16,7% і складе 1,27 трлн грн.", - розкрив деякі цифри Ярошенко. Крім того, Кабміну запропонували підсилити держконтроль над розтратою бюджетних коштів, ввести податок на розкіш, скоротити перелік податкових пільг, погасити дебіторську і кредиторську заборгованості бюджетних установ.
Якщо бюджетна декларація буде реалізована, уряд збільшить прямий держборг до 508 млрд грн. (40% ВВП). Ще на початок поточного року він складав 227 млрд грн. (24,8% ВВП). Гарантований борг планується збільшити цього року на 45 млрд грн., а в наступному - ще на 38,1 млрд грн., до 173 млрд грн. Таким чином, сумарний борг України до кінця 2011 року збільшиться більш ніж в два рази - з 316,9 млрд грн. до 681 млрд грн. Експерти не стурбовані таким зростанням, адже держборг проблемних країн ЄС набагато вищий.
"В принципі, збільшення держборгу не є для країни проблемою, оскільки поточний дефіцит держава завжди перекриватиме за рахунок позик. Інша справа що погасити заборгованість уряд зможе лише за умови забезпечення високого зростання ВВП", - відзначив директор департаменту Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артем Рудик.
Нарощення держборгу не стане проблемою, якщо залучені кошти ефективно витрачатимуться, вважає економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован. "Тенденція до збільшення боргових зобов'язань зберігатиметься, оскільки зараз ми обслуговуємо позики, залучені в попередні періоди. В держави є два варіанти - залучати кошти до загального фонду бюджету, 95% якого витрачається на соціальні програми, або в стабфонд, з якого фінансуються інфраструктурні проекти і інвестиційні програми. Другий варіант дасть дивіденди, частину яких можна направити на покриття боргу".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас