Огляд ринку депозитів за травень 2010 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Огляд ринку депозитів за травень 2010 року

Кредит&Депозит
2375
В травні як і раніше то один, то другий банк знижував ставки із високоприбуткових депозитів або зовсім відміняв такі вклади. Вклади з поповненням без права часткового зняття (накопичувальні), переживши в квітні пік популярності, також почали "дешевшати" і "зникати" - проте в цілому їх середня прибутковість все ще перевищує показники вкладів без поповнення. Почати ж огляд Prostobank.ua пропонує з основних "депозитних" новин минулого місяця.
В травні 2010 року тимчасову адміністрацію НБУ введено в харківському Земельному Банку і продовжено ще на чотири місяці в Родовід Банку. В останньому також змінився тимчасовий адміністратор - тепер держбанк очолює віце--президент Надра Банку Микола Онищенко. У самому Надра Банку на час відсутності тимчасового адміністратора його обов'язки виконує заступник Сергій Сухонос.
Також про Надра Банк уряд повідомив, що готовий стати співвласником 50% плюс однієї акції установи, віддаючи решту акцій Дмитру Фірташу; все це - за умови надання урядом і Фірташем по 5 мільярдів гривень. В той же час Міжнародний Валютний фонд і Світовий Банк написали Міністерству фінансів лист із закликом не відновлювати, а ліквідувати установу. Нарешті, незадовго до цього епохального рішення сам банк пообіцяв забезпечити вкладникам 2008-го і попередніх років вільний доступ до рахунків починаючи з другого півріччя 2010 року.
Також в травні 2010 року Верховна Рада позбавила судову систему права забороняти тимчасовим адміністраторам і ліквідаторам банків здійснювати будь-які дії у ввірених їм установах. Судовій системі заборонено відміняти рішення Нацбанку про введення в банках тимчасової адміністрації або їх ліквідацію.
Крім того, в травні прем'єр-міністр Микола Азаров і міністр фінансів Федір Ярошенко оповістили інформацію для вкладників Ощадбанку СРСР, власників полісів Держстраху СРСР і облігацій держпозик СРСР: можливі компенсації з цих зобов'язань зниклої держави здійснюватимуться нашою державою не раніше 2012 року (коли буде створена автоматизована база даних таких вкладників) і виключно в безготівковій формі.
Безпосередньо на ринку депозитів в травні-2010 середні ставки (від банків з числа 50 лідерів з активів), як і в квітні, як і раніше активно падали по всіх видах вкладів і їх валютах. Так, середні ставки вкладів (окрім універсальних) по всіх термінах впали за травень по гривневих вкладах на 0,8-0,9 відсотків річних, по доларових, в середньому, на 0,5% річних (дивитеся таблиці в кінці огляду).
Як і в квітні, накопичувальні вклади за розмірами середньої ставки лідирують серед інших типів депозитів майже по всіх термінах і валютах. Виняток становлять короткострокові вклади в євро, серед яких поповнювані депозити через єврокризу в травні знову поступилися першістю непоповнюваним ощадних вкладам.
Тим не менше, на загальному тлі сплеску популярності поповнюваних депозитів максимальне падіння середніх ставок в травні помічено саме з них (літо, що все-таки настає, ніяк не відноситься до сезону активного користування громадянами), і не виключено найближчим часом повернення до лідерства стандартних ощадних депозитів з виплатою відсотків в кінці терміну.
Більше за інші знизилися в травні середні ставки з короткострокових (до півроку) накопичувальних вкладів - лише ледачий аналітик не говорив навесні, що банки після стабілізації заохочують переважно довгострокові вкладення без часткового зняття. Але все таки навіть по коротких термінах максимальні ставки поповнюваних вкладів, що є на ринку, вельми високі: на 2-3 процентних пункти менше абсолютних максимумів по гривні, на 1-2 процентних пунктів - в інвалютах.
Так що громадянам, яким зручно було б вкласти кошти саме на три місяці і необхідна можливість поповнення депозиту, є сенс поквапитися. Оскільки незабаром найприбутковіші на даний момент накопичувальні вклади і в гривні, і в доларах терміном три місяці від банків-лідерів зможуть дати вже набагато менші цифри, ніж у цій топ-п'ятірці:
Найбільш прибуткові накопичувальні вклади строком на три місяці в гривні і в доларах від банків з числа 50 лідерів з активів, за даними на 1 червня 2010 року (не враховувалися вклади для дітей, пенсіонерів, моряків і програми з мінімальною сумою понад 50 тисячами гривень або 10 тисяч доларів):
21% річних в гривні при сумі від 10 до 100 тисяч гривень і 11,5% річних в доларах при сумі від 10 до 100 тисяч доларів пропонує на термін три місяці (100 днів) банк "Фінансова ініціатива" із вкладу "Діловий". Виплата відсотків щомісячно. Часткове зняття не передбачене. Поповнення можливе в перших 50 днів дії депозитного договору.
20% річних в гривні і 11% річних в доларах при виплаті відсотків в кінці терміну пропонує на термін три місяці Дельта Банк із вкладу "Найкращий". Мінімальна сума вкладу 1 000 гривень або 200 доларів, поповнення - 500 гривень або 50 доларів. Часткове зняття не передбачене. При щомісячній виплаті відсотків ставка зменшується на 0,5% річних в гривні і на 0,25% річних в доларах.
19,5% річних в гривні при сумі від 1 000 до 75 000 гривень і 10% річних в доларах при сумі від 100 до 10 000 доларів пропонує на термін три місяці Піреус Банк із вкладу "Стандартний" при виплаті відсотків в кінці терміну. При щомісячній виплаті відсотків ставка зменшується на 0,5% річних в гривні і на 0,15% річних в доларах. Часткове зняття не передбачене. Поповнення можливе всі три місяці дії депозитного договору.
19% річних в гривні і 10% річних в доларах пропонує Актив Банк із вкладу "Актив Класичний" при терміні три місяці. Мінімальна сума вкладу 500 гривень або 200 доларів, поповнення - 50 гривень або доларів. Часткове зняття не передбачене. Відсотки виплачуються щомісячно.
18,5% річних в гривні і 10,5% річних в доларах пропонує банк "Фінанси і Кредит" із вкладу "Свіжий бриз" терміном три місяці (90 днів). Мінімальна сума вкладу 200 гривень або 20 доларів. Часткове зняття не передбачене. Відсотки виплачуються наприкінці терміну. При кожній лонгації договору (їх може бути три) процентна ставка для нового 90-денного терміну збільшується на 0,25% - так, після третьої лонгації ставка складе 19,25% річних в гривні і 11,25% річних в доларах. Вклад передбачає щомісячне списання з карткового/поточного рахунку в банку Фінанси і Кредит" на поповнення депозитного вкладу на мінімальну суму 50 гривень або 10 доларів.
Наостанок традиційний зріз - середні ставки гривневих депозитів (з терміном депозиту три місяці і один рік) на даний момент і динаміка їх зміни. На відміну від традиційного зрізу, динаміка вказана не за останній тиждень, а за минулий місяць - і не з двох валют, а трьох (включаючи євро). Оцінювалися банки з числа 50 лідерів з активів.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас